Bilanț la 1 an. Siegfried Mureșan: „Dăncilă este cel mai incompetent prim-ministru de după 1989”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.01.2019 - 14:34

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan amintește că miercuri se împlinește un an de când PSD a propus-o în funcția de premier pe Viorica Dancilă și face bilanțul activității Guvernului: "slăbirea justiției, îndatorarea românilor, instabilitate economică, bâlbe și dezinformări".

SHARE

„În cele 365 de zile de la propunere, Viorica Dăncilă a dovedit tuturor românilor și întregii Europe că este cel mai incompetent prim-ministru român de după 1989, dar și unul dintre cei mai nocivi șefi de Guvern pe care i-a avut România în ultimii 29 de ani”, a declarat europarlamentarul.

Slăbirea Justiției

În document, Siegfried Mureșan susține că una dintre prioritățile Guvernului Dăncilă a fost slăbirea justiției și atacarea statului de drept. Revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii a atras îngrijorarea tuturor partenerilor europeni.

„Guvernul condus de Viorica Dăncilă a propus și adoptat modificări ale legilor justiției împotriva recomandărilor magistraților, ale partenerilor europeni și ale Comisiei de la Veneția. Aceste legi au dus la slăbirea justiției, iar Guvernul Dăncilă și-a pierdut orice urmă de credibilitate în fața partenerilor europeni. Ca atare, în 13 noiembrie, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al țării noastre de când am aderat la UE. La cele 12 recomandări care se regăseau în raportul MCV din ianuarie 2017, s-au mai adăugat încă 8 recomandări în care se cere, printre altele, suspendarea aplicării legilor justiției și revizuirea acestor legi luând în considerare recomandările prevăzute în MCV, precum și recomandările Comisiei de la Veneția”, spune Mureșan.

De asemenea, el atrage atenția asupra protestului din data de 10 august, în care Guvernul a ales să reacționeza violent și nedemocratic.

„Guvernul Dăncilă a ales să reacționeze ca într-un regim nedemocratic și a atacat cu bastoane și gaze lacrimogene mii de protestatari care, la data de 10 august, militau pașnic tocmai pentru respectarea statului de drept și a independenței justiției. Din cauza acestor atacuri nejustificate, Parlamentul European a adoptat în 13 noiembrie o rezoluție care condamnă intervenția violentă și disproporționată a autorităților la protestele din 10 august 2018.”

Îndatorarea românilor

„Creșterea deficitului bugetar înseamnă că Guvernul face datorii în numele românilor. Aceste datorii împreună cu dobânzile aferente vor fi plătite de noi și de copiii noștri mult după ce acest Guvern nu va mai fi la putere", explica Siegfried Muresan, care adaugă că nu este de mirare că, nici până acum, Guvernul nu a publicat proiectul de buget pentru 2019: "Caută să redacteze un buget în care să ascundă cât mai mult semnalele începutului de criză".

Europarlamentarul PNL mai subliniază că toate aceste măsuri fiscale ne-au îndepărtat de aderarea la zona euro.

„Dacă acum doi ani îndeplineam 3 din cele 5 criterii principale privind aderarea la zona euro, acum mai îndeplinim doar 1 din cele 5 criterii", atrage atenția Mureșan.

Dăncilă, gafe și bâlbe

Un alt lucru pe care i-l reproșează europarlamentarul premierului este prestația pe plan extern și intern, dar și gafele care au menținut-o pe prima pagină a publicațiilor.

„Dincolo de bilantul extrem de grav in justitie si economie, prim-ministrul Dancila s-a evidentiat si prin prestatii ridicole pe plan intern si extern. Partenerii europeni pe care i-a intalnit si-au dat seama, din primele minute ale discutiei, ca au de a face cu un prim-ministru comandat, care nu ia decizii de unul singur.

Nu a existat aproape nicio intalnire bilaterala la care prim-ministrul Dancila sa nu ne faca de ras", a mai notat Muresan inainte de a oferi cateva exemple in acest sens.

„Dincolo de bilanțul extrem de grav în justiție și economie, prim-ministrul Dăncilă s-a evidențiat și prin prestații ridicole pe plan intern și extern. Nu a existat aproape nicio întâlnire bilaterală la care prim-ministrul Dăncilă să nu ne facă de râs. A uitat numele prim-ministrului Estoniei, a confundat orașul în care se afla, Podgorica, capitala Muntenegrului, cu Priștina, capitala Kosovo, și nu a mai ajuns la întâlnirea programată cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

A spus că vrea să reducă democrația. Sunt doar câteva exemple din o mulțime de bâlbe și gafe ale acestui prim-ministru care, în doar un an de mandat, a adunat exemple de nepotrivire cu funcția și necunoașterea limbii române cât toți predecesorii săi la un loc.”

Europarlamentarul încheie bilanțul prin a concluziona că Dăncilă nu este altceva decât un pion al liderului PSD, Liviu Dragnea, lucru pe care și l-a asumat, și faptul că aceasta a ales să fie prim-ministrul președintelui infractor, în loc să fie prim-ministrul tuturor românilor.

„Am fi putut spune că este doar un politician incompetent, naiv și gafeur scos în față să ne facă să râdem în timp ce Dragnea conduce Guvernul după bunul plac. Dar nu este doar atât. Dovada că Viorica Dăncilă a fost întotdeauna pe deplin conștientă de acțiunile sale și că și-a asumat cu bună știință rolul de pion al lui Dragnea este discursul din plenul Parlamentului European din 3 octombrie”, a declarat Siegfried Mureșan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te