Și Pepsi și Starbucks au rămas în Rusia. Au apărut ghiduri de boicot pentru Pepsi și Coca Cola

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.03.2022 - 22:34
Pepsi, Coca Cola, Starbucks și Mc Donald's funcționează în continuare în Rusia Foto: itv.com
Toate produsele Coca Cola Foto: reditt.com

Cei care spuneau că vor înlocui Coca Cola cu Pepsi în semn de protest pentru că nu au plecat din Rusia, trebuie să-și caute o altă băutură răcoritoare. Și Starbucks a rămas în Rusia.

SHARE

Între timp, acțiunile de boicot față de Coca Cola, Mc Donald's și Pepsi iau amploare.

Trei lanțuri de supermarketuri ucrainene au anunțat că vor elimina produsele Coca-Cola de pe rafturile magazinelor lor.

Citește și: VIDEO O bunică și doi nepoți și-au strâns viața într-o șacoșă „de-un leu” și au fugit în România

Hashtag-urile #BoycottCocaCola, #BoycottPepsi și #BoycottMcDonalds au fost în trending pe Twitter în weekend, deoarece clienții au promis că nu vor mai cumpăra produsele acestor mărci atâta timp cât vor continua să facă afaceri cu Rusia.

Citește și: Super-forța care ne apără din Mediterana: Portavionul Charles de Gaulle cu 3 fregate și un submarin

Zeci de mari corporații au oprit operațiunile în Rusia după ce președintele Vladimir Putin dat ordinul de atac asupra Ucrainei.

Dar, în timp ce majoritatea firmelor internaționale au luat atitudine, mai multe companii  alimentare și de băuturi au refuzat să rupă legăturile cu Rusia.

Citește și: Daily Star: Putin ar suferi de cancer în fază terminală. Ce spune o sursă de la Pentagon

Jucătorii majori, inclusiv McDonald’s, Coca-Cola și PepsiCo, sunt acum supuși unei presiuni din ce în ce mai mari atât din partea personalităților politice, cât și a utilizatorilor rețelelor sociale pentru a-și retrage afacerile din Rusia. 

Niciuna dintre companii nu a luat poziție față de atacarea Ucrainei și au preferat să-și continue afacerile în Rusia.

Între timp, pe internet au apărut ghiduri de boicot. Ele prezintă toate produsele care sunt comercializate de Pepsi, Coca Cola.

Lordul John Mann a luat poziție și față de Starbucks  

În Marea Britanie, Lordul John Mann a spus pe Twitter: „Dacă Mcdonalds și Starbucks continuă să vândăîn Rusia, atunci ar trebui să fie instigat un boicot internațional al produselor lor”.

Afaceri precum McDonald's și Starbucks operează în sistem de franciză, ceea ce înseamnă că nu dețin controlul direct asupra tuturor sucursalelor, ceea ce face ca oprirea operațiunilor lor să fie mai dificilă.

Cu toate acestea, ambele companii dețin direct unele dintre sucursalele lor și ar putea să le închidă dacă ar dori.

Șeful Deparatamentului de Audit și Control al statului New York, Thomas DiNapoli, a trimis vineri o scrisoare către mai multe companii importante, inclusiv McDonald’s și PepsiCo, cerându-le să oprească operațiunile în Rusia.

El a avertizat companiile că se confruntă cu „riscuri legale, de conformitate, operaționale, legate de drepturile omului și de personal prcum și riscuri reputaționale” continuînd să facă afaceri în Rusia.

Un boicot din partea lor ar juca un rol major în „condamnarea rolului Rusiei în subminarea fundamentală a ordinii internaționale”, a scris el, potrivit Reuters.

Scrisoarea a fost trimisă și altor companii importante, inclusiv giganților din industria frumuseții Estee Lauder Cosmetics și Coty, gigantului de cofetărie Mondelez și companiei FMCG Kimberly-Clark.

Boicot în Ucraina

Lanțul ucrainean de supermarketuri Novus a anunțat că va înceta să mai vândă produse Coca-Cola – inclusiv Coca-Cola, Fanta, Schweppes și apă minerală BonAqua – condamnând compania drept „nerușinată” pentru că a continuat să „lucreze pentru invadatori”.

„Lanțul nostru de supermarketuri nu mai cooperează cu compania Coca-Cola, care continuă să opereze pe teritoriul agresorului”, a spus compania într-o postare pe Facebook.

„Renunțăm toate produsele care aparțin mărcii.”

Lanțul de supermarketuri Fozzy Group a mai spus că scoate produsele aflate pe rafturi și oprește toate livrările viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te