Sezonul virozelor demarează puternic. 350 de copii au ajuns într-o singură zi la urgențe

DE Daniel Toșa | 07.04.2022 - 12:13
Sezonul virozelor demarează puternic. 350 de copii au ajuns într-o singură zi la urgențe/FOTO: Pixabay

Purtător de cuvânt al Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din București, Dr. Raluca Alexandru a declarat că un număr foarte mare de copii ajung la urgențe cu simptome de gripă și atrage atenția că renunțarea bruscă a restricțiilor este ar putea fi unul din factori.

SHARE

Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care dă probleme digestive, vărsături, diaree care duc la deshidratare şi de aceea copiii au nevoie de internare pentru perfuzare şi rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze", a explicat medicul, potrivit News.ro.

Lipsa totală a restricţiilor, un pericol pentru copii. Masca şi distanţarea ne-au ajutat să ne protejăm în timpul pandemiei şi împotriva altor virusuri, nu numai împotriva SARS- CoV- 2, spune Dr. Raluca Alexandru.

"Principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este că nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, şcolile funcţionează, grădiniţele, transmiterea este mult mai frecventă, ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie. 

Citește și: Putin are o sosie special antrenată, pentru a se evita o lovitură de stat

Când observă semne de boală la copil părinţii ar trebui să ia legătura cu un medic de familie, cu o policlinică, să urmărească evoluţia copilului, să-i ofere un tratament, nu este de primă intenţie de a veni în unitatea de primiri urgenţe a unui spital. În primul rând trebuie să înceapă un tratament luând legătura cu medicul de familie şi ţinând legătura cu el sau cu un medic de la nivelul unei policlinici.  

Citește și: Stoltenberg: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, căci Putin încă vrea „întreaga Ucraină”

Aceste cazuri de viroze şi gripe apar mai mult acum pentru că, în primul rând este perioada lor şi, în al doilea rând, s-a rennţat la restricţiile respective, automat toate virusurile au început să se transmită, acele protecţii minimale pe care le avem, o mască, distanţare, ne protejau cât de cât şi de celelalte virusuri, nu numai de coronavirus", a afirmat Dr. Alexandru. 

Avem saloane speciale de gripă, saloane speciale de enteroviroze, acestea sunt predominante. La gripă pot apărea pneumoniile, iar în cazul rotavirusului sunt aceste deshidratări, o stare generală alterată şi este nevoie de perfuzii şi tratament injectabil", a spus Dr. Alexandru.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te