Când a fost decisă evacuarea Pieței Victoria. Cliseru spune o nouă oră: după miezul nopții

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.08.2018 - 15:05
Foto Inquam Photos/George Călin

Nu sunt suficienți senatori la Comisia de Apărare pentru a asigura cvorumul necesar audierii persoanelor responsabile pentru deciziile luate cu privire la intervenția în forță a jandarmilor la protestul din 10 august.

SHARE

Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, a afirmat că, pe 10 august, a semnat ordinul de evacuare în forță a Pieței Victoria după ora 12:00, în timp ce jandarmii au afirmat inițial că ordinul a fost semnat la ora 23:00. Ulterior, maiorul Laurențiu Cazan, cel care ar fi coordonat intervenția, a susținut că ordinul de evacuare a fost dat la ora 20.00. „Jandarmeria a făcut ceea ce trebuia să facă”, a declarat Speranța Cliseru, luni, la Parlament.

„Au fost imagini pe care le-ați văzut și dumneavoastră (la televizor, n.red.), nu a fost vreo dotare specială. Eu nu m-am aflat în centrul de comandă. Nu existau două centre. Cum v-a spus și domnul viceprimar (Aurelian Bădulescu, n.red.), nu ne-am aflat noi în centru, în centrul mobil au fost persoane care probabil trebuia să fie în centrul mobil. Centrul e un vehicul mobil”, a adăugat prefectul Capitalei.

Citește și Speranța Cliseru: „Vă rog să aveți încredere în noi că respectăm legea”

„Am văzut ceea ce ați văzut și dumneavoastră, imaginile care se difuzează în media”, a mai declarat prefectul.
Întrebată despre acel „flux informațional intern” în baza cărora s-a luat decizia reprimării violente a protestului, Speranța Cliseru a spus că „șeful de operațiuni al Jandarmeriei a mai venit, a mai plecat” și că s-a bazat pe buna credință a informațiilor venite de la Jandarmerie și pe profesionalismul acesteia.
Speranța Cliseru a mai spus că în ziua de 10 august nu a vorbit cu Carmen Dan, dar că s-a „consultat” ulterior cu ministrul de Interne.

Citește și Carmen Dan, explicații în Parlament în legătură cu violențele din 10 august

În plus, prefectul Capitalei a afirmat că a semnat ordinul de evacuare a Pieței după miezul nopții.
„Cred că era după 12:00 noaptea. Era deja evacuată piața”, a afirmat Cliseru.
Întrebată despre afirmațiile mariorului Laurențiu Cazan, care a coordonat activitatea jandarmilor la protest, prefectul Capitalei a spus că nu știe ce spune el: „Eu spun ce spun eu”.
„Nu am ce să regret, acel ordin respecta legislația. (Reporter: E normal mai întâi să se intervină și apoi să semnați ordinul?) E conform legii, jandarmii se apără și fără ordin de la prefect. Nu e relevantă ora”, a adăugat ea.

Deși Speranța Cliseru a fost audiată ieri în Parlament, sedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum. Potrivit preşedintelui comisiei, liberalul Marcel Vela, invitaţiile pentru prefectul Capitalei şi şeful dispozitivului de jandarmi, Laurenţiu Cazan, vor fi refăcute pentru marţea viitoare.

Citește și: Jandarmeria se încurcă în propriile declarații: ordinul de intervenție, ba la ora 20.00, ba la 23.00

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te