”În momentul de față, cel mai important lucru pentru noi, ca stat, este să ne asigurăm că oamenii sunt în siguranță, toți oamenii din preajma salinei vechi, cât și cei care au ajuns să lucreze în momentul de față la devierea cursului de apă”, a declarat ministrul Economiei, la Digi24.
Ministrul a găsit cei 200 de oameni de afaceri, de antreprenori din industria ospitalității, care au suferit în urma închiderii Salinei, prin această formă de sprijin, în funcție de cifra de afaceri, vor primi compensații până la 5-10% din cifra de afaceri, pe anul trecut, pentru a trece mai ușor peste această activitate.
”Lucrăm la scenarii, împreună cu experți români, cu experți internaționali, pentru a vedea care este cea mai utilă variantă pentru crearea unei noi atracții turistice”, a spus Bogdan Ivan, el arătând că vorbim despre o posibilă redeschidere a segmentului turistic din mina nouă a salinei Praid sau despre crearea, în condițiile de securitate, a uneia artificială.
”Explorăm și oportunitatea prin care să facem o nouă salină, pentru că masivul de sare este unul foarte important și foarte mare, și atunci explorăm și această oportunitate prin care vom putea să facem o salină nouă, o exploatare de sare nouă, pentru a păstra acest brand extrem de important pentru România și pentru Europa, și anume salina Praid”.
Vești bune de la Praid
Despre situația apei potabile din zonă, Bogdan Ivan a afirmat că din ultimele date primite, cotele de sare din apă sunt unele dintre cele mai reduse din ultimele 24 de ore, lucru care este îmbucurător.
Despre solicitarea ministrului Tanczos Barna, care spunea că a cerut schimbarea șefilor de la Salrom și Apele Române, ministrul Economiei a declarat că așteaptă cu mare interes raportul Corpului de Control al premierului.
”Nu e posibil ca după 18 ani în care se știe de acest subiect, măsurile să fie unele foarte, foarte slabe și să se ajungă la această situație, care ar putea să fie prevenită.”