Se micșorează numărul zilnic de ore de cursuri de la facultate. Ce vor face studenții

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.11.2023 - 18:27
Se micșorează numărul zilnic de ore de cursuri de la facultate. Ce vor face studenții - Foto: Edupedu / imagine cu caracter ilustrativ

Senatorul USR, Silvia Dinică, a depus o iniţiativă legislativă prin care se limitează numărul de ore pe care studenţii îl pot petrece zilnic la facultate.

SHARE

În viitor, studenții ar putea să petreacă mai puțin timp la facultate. Asta datorită unui proiect de lege propus de USR. Iată cum.

Studenții vor merge mai puțin la facultate 

Potrivit unui comunicat, USR susține că există reclamaţii că programul de cursuri într-o zi la unele facultăţi ajunge chiar şi la 12 ore.

Proiectul legislativ menţionat a pornit de la un caz real, al studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, unde sute de studenţi au reclamat, pe lângă creşterea taxei pentru programul de licenţă, faptul că au cursuri şi până la 12 ore pe zi, precizează sursa citată.

"Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară", a declarat senatorul Silvia Dinică, citată în comunicatul menţionat de Agerpres.

Totodată, Silvia Dinică, membră a Comisiei de învăţământ din Senat, a susţinut că majorarea taxelor de şcolarizare nu le permite studenţilor fără posibilităţi materiale să termine facultatea.

Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar", a subliniat senatorul USR.

Conform comunicatului USR, un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022 arată că abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%.

Din totalul de 120.309 studenţi înscrişi la studii de licenţă în anul 2015 la programe de studii de trei şi patru ani, doar 57.705 au reuşit să obţină o diplomă de licenţă până în anul 2021.

"Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studenţii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativă nu afectează procesul educaţional în mod negativ, ci doar determină conducerea instituţiilor de învăţământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenţilor", se mai determină în comunicatul de presă transmis de USR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te