Scandalul gunoiului din Sectorul 1: prefectul Capitalei nu a aprobat instituirea stării de alertă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.06.2021 - 13:07
Scandalul gunoiului din Sectorul 1: prefectul Capitalei nu a aprobat instituirea stării de alertă. / Foto: digi24.ro

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că nu-şi dă acordul pe cererea de instituire a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor, formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1.

SHARE

Alin Stoica a precizat anterior că Romprest nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor, iar Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile, potrivit contractului dintre cele două entităţi, subliniind că ambele părţi au obligaţia de a asigura continuitatea salubrizării.

"Prestatorul nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor. Cu privire la celelalte servicii, poate reduce frecvenţa şi cantitatea, în măsura în care sunt întârzieri de peste 45 de zile (de la primirea facturii de autoritatea locală - n.r.). La fel, Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile. (...) Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start. Justiţia va decide, nu noi", a spus Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.

Citește și: Armand: „Cel mai scump contract de salubrizare din istoria României a hrănit mulți politicieni”

El a punctat că Prefectura nu va stabili vinovaţi. "Prefectura trebuie să ajute la identificarea unei soluţii de deblocare, pentru a asigura continuitatea serviciilor şi siguranţa cetăţenilor. Ideal, cu acordul părţilor", a spus Alin Stoica.

Premirul Cîțu: Până la o decizie a instanţei, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele

Premierul Florin Cîţu a declarat, referitor la criza intervenită la nivelul Sectorului 1 în privinţa asigurării serviciilor de salubritate, că este important ca "până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria să îşi respecte angajamentele", întrucât cetăţenii Capitalei nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute în justiţie.

Citește și: Scandalul gunoiului: românului nu-i pasă cât îl furi

Şeful Executivului a fost întrebat dacă se gândeşte să intervină în vreun fel pentru debloca situaţia de la Sectorul 1.

"În primul rând, cred că este important ca toţi cei care aveau acolo contracte semnate să şi le respecte; şi de-o parte, şi de alta. Deci contractele trebuie respectate, cetăţenii Bucureştiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute în instanţă. Până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele. Şi după aceea vedem deciziile în instanţă", a declarat Florin Cîţu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a subliniat că nu este "un lucru ok" ceea ce se vede în privinţa salubrizării Sectorului 1.

"Bineînţeles că ceea ce vedem nu este un lucru ok. Eu sper ca Garda de Mediu să îşi facă datoria şi, dacă găseşte vinovaţi şi unde găseşte, acolo trebuie să meargă în forţă şi să amendeze. Dar în acest moment - am avut o discuţie şi cu prefectul astăzi - lucrurile sunt puţin complicate. Nu ştiu dacă intervenţia mea în acest moment este salutară, dar este important ca să se respecte contractele - şi la prestator, şi la primărie. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare... Până la decizia instanţei, şi de-o parte şi de alta trebuie să fie respectate contractele", a declarat Cîţu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.