BIG BROTHER Angajații Casei Studenților din București acuză noii manageri că-i supraveghează video

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 27.08.2020 - 13:03
Casa de Cultură a Studenților din București/ FOTO: Wikimapia

Un scandal puternic a izbucnit între angajații Casei de Cultură a Studenților din București (CCSB) și noii manageri ai instituției.

SHARE

„Orice persoană care dorește să intre în Casa de Cultură a Studenților din București trebuie să sune la un număr afișat sau să trimită un mail”.

Asta scrie într-un mail pe care angajații CCSB l-au primit la un moment dat de la noii manageri ai Casei, pe care îi acuză de o serie de abuzuri. Ei au semnat o scrisoare deschisă în care reclamă „gravele derapaje ale tandemului managerial” format din directorul Sorin Constantin Ganciu și adjunctului său Dorin Adrian Coteț.

Scrisoarea este adresată premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan, ministrului Educației și Sportului, Ionuț Stroe, ministrului Educației și Cercetării Monica Anisie, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, și președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Popa.

Cei doi directori au fost detașați, urmare a unor ordine ale ministrului Sportului, la conducerea CCSB în luna martie, respectiv aprilie 2020. Ganciu a venit de la Direcția de Administrare a Fondului Locativ sectorul 6. Coteț a fost transferat de la Casa de Cultură a Studenților Galați „în urma unor conflicte de muncă”, susțin semnatarii scrisorii deschise.

Semnatarii scrisorii susțin că, printre primele decizii a noilor directori, a fost instalarea a 16 camere video de supraveghere interioară. Sistemul de supraveghere este conectat, printr-o aplicație, la telefonul mobil personal al directorului interimar, susțin ei.

Angajații nu au semnat acordul cu privire la montarea camerelor și lansează, în scrisoarea lor, susținută și de 62 de artiști și studenți, o serie de întrebări legitime: unde se stochează imaginile? Se încalcă normele legale în vigoare? Este legal să fie monitorizați de pe un telefon mobil personal?

În plus, semnatarii scrisorii spun că ușile de la intrarea principală în instituție și cele de ieșire în caz de incendiu sunt ținute încuiate în permanență, încălcându-se normele de siguranță.

Noii manageri le-au explicat angajaților, tot printr-un mail, catalogat de cei din urmă drept o „inepție”, motivele luării unei astfel de decizii:

„Angajații au obligația de a păstra închise ușile de acces în instituție. În cazul în care dispar echipamente/documente/alte bunuri, pe baza înregistrărilor de pe camerele video, angajatul care nu a respectat păstrarea ușilor închise poate suporta consecințele legale nedorite.” „Deși accesul persoanelor fizice a fost interzis”, reclamă angajații, „pe perioada stării de alertă, conducerea interimară a aprobat și permis întruniri ale unor organizații studențești.”

Alte acuzații aduse noii conduceri a CCSB:

- „mod autocrat de exprimare, suspiciuni, neîncredere și jigniri repetate la adresa colectivului”.

- „limbaj trivial și un comportament ce lasă de dorit pentru o instituție de cultură”, prin care noii directori „au adus o atmosferă foarte încordată, tensiunile atingând cote alarmante
de la o zi la alta”.

- „decizii autocratice, discreționare, eronate și de
multe ori în afara cadrului legal, afișand o atitudine conflictuală”.

- conducerea interimară nu a prezentat, după mai bine de cinci
luni de la instalare, „un plan managerial care să continue și să susțină activitatea principală a instituției”.

- recent, ca urmare a atmosferei induse de noua conducere, un angajat a făcut un atac de panică și a fost nevoie de intervenția Ambulanței.

În consecință, semnatarii scrisorii deschise solicită „revocarea conducerii actuale până la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de director și director adjunct de la CCSB în condițiile legii, iar până la soluționarea situației propunem asigurarea unui interimat de către personal cu expertiză în domeniu.”

Cum se apără directorul Ganciu

Contactat de Newsweek România, directorul interimar, Sorin Constantin Ganciu, recunoaște instalarea sistemului de supraveghere video a angajaților, dar îl pune pe seama demisiei paznicului Casei de Cultură a Studenților București. 

„Recent, persoana care asigura paza CCSB a renunțat la serviciu, pe motiv că vrea să-și vadă liniștit de pensie. Bani de firmă de pază nu am așa că a rămas soluția cu sistemul video”, a spus Ganciu.

Directorul interimar a precizat că nu au fost achiziționate prin decizia sa. „Le-am găsit aici când am venit. Au fost cumpărate anterior. E o minciună că am o aplicație instalată pe telefonul personal. Aplicațiile sunt pe un telefon aflat la secretariat și pe un altul de la pază”, ne-a spus Sorin Ganciu.

Noul manager susține că scandalul a fost iscat de „unii referenți care își văd puse în pericol proiectele derulate până acum.”

„Hotărârea de guvern 801/2004 ne obligă să consultăm organizațiile studențesti în legătură cu proiectele derulate prin CCSB. Am selectat 53 de astfel de organizații de pe raza municipiului București și am întocmit lista de proiecte. Unii sunt nemulțumiți de noua realitate. Asta e!”, ne-a spus Ganciu.

SCRISOAREA DESCHISĂ A ANGAJAȚILOR CASEI DE CULTURĂ A STUDENȚILOR DIN BUCUREȘTI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te