Sărbătoarea Sfântului Valentin la ortodocși, pe 30 iulie. Viața ocrotitorului iubirii

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.07.2024 - 16:27
Sărbătoarea Sfântului Valentin la ortodocși, pe 30 iulie. Viața ocrotitorului îndrăgostiților - Foto: basilica.ro
Sărbătoarea Sfântului Valentin la ortodocși, pe 30 iulie. Viața ocrotitorului îndrăgostiților - Foto: basilica.ro

Pe 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Valentin. Care a fost povestea de viață a sfântului considerat ocrotitor al iubirii și al familiei creștine?

SHARE

În cultura occidentală, Sfântul Valentin este sărbătorit pe 14 februarie. În timp, sărbătoarea a prins conotații laice, fiind cunoscută drept Ziua Îndrăgostiților sau Valentine's Day. 

Cu toate acestea, puțini știu când îl pomenesc ortodocșii pe Sfântul Valentin. Mulți oameni sunt contrariați de faptul că în ziua de 14 februarie nu este pomenit Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Întâmplarea face că nici calendarul romano-catolic nu-l pomenește în această zi.

Ortodocșii îl pomenesc pe Sfântul Valentin pe 30 iulie.

Citește și: Vasile Bănescu, iritat peste măsură de o scenă controversată de la Jocurile Olimpice 2024

Sfântul Valentin a fost scos din calendarul romano-catolic în 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. Cu toate acestea, tradiția a rămas ca Sfântul Valentin să fie sărbătorit pe 14 februarie, în cultura occidentală.

În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril si Metodie, iar ortodocșii, pe Sfinții Cuvioși Auxențiu, Maron si Avraam scrie crestinortodox.ro.

Biserica Catolică continuă să îl recunoască ca sfânt, enumerându-l ca atare în rubrica din 14 februarie din Martirologiul roman și autorizând venerarea liturgică a acestuia la 14 februarie în orice loc în care această zi nu este dedicată unei alte sărbători obligatorii.

Viața Sfântului Mucenic Valentin

Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, a fost martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

El a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos ca vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. O părticică din sfintele sale moaște este depusă în Biserica Delea Noua, din București.

Sfântul Valentin s-a născut în jurul anului 175, în localitatea romană Interamna (astazi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. Datorită vieții sale virtuoase, Valentin a fost ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de catre papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Valentin a fost iubit de către toți credincioșii săi, convertind la creștinism mulți păgâni.

Sfântul Valentin a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii legătura dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credința în Hristos. Acest eveniment i-a adus Sfântului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii și al familiei creștine.

Trăind într-o perioadă a persecuțiilor împotriva creștinilor, pe timpul domniei împăratului Marcus Aurelius, Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, scrie crestinortodox.ro.

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin, după cum urmează: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie, scrie basilica.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te