Rusia nu este vinovată dacă izbucnește un război, susține Lavrov

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.01.2022 - 12:44
Rusia nu este vinovată dacă izbucnește un război, afirmă Lavrov/FOTO: middleeastmonitor.com

Rusia nu urmărește un război cu Statele Unite și NATO, a declarat vineri cel mai înalt diplomat al Kremlinului, semnalând deschiderea pentru continuarea dialogului, în ciuda respingerii de către Occident a cererilor sale de securitate de amploare.

SHARE

„Dacă depinde de Rusia, nu va fi niciun război. Nu vrem un război", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, scrie The Moscow Times.

„Dar nu vom permite Occidentului să ne ignore în mod grosolan și să ne calce în picioare interesele", a spus Lavrov într-o videoconferință cu posturile de radio rusești.

El a acuzat guvernele occidentale că „avansează isteric" amenințarea Rusiei de a invada Ucraina.

Moscova a adunat peste 120.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și în Crimeea anexată. O serie de exerciții militare în vestul Rusiei, precum și anunțul său de exerciții surpriză cu Belarusul vecin, au alimentat și mai mult tensiunile.

Citește și: Atenție, șoferi! Codul Rutier, moficat: permis suspendat până la 4 luni și amenzi până la 2.900 lei

SUA și NATO au respins miercuri cererea Rusiei de a opri expansiunea NATO în Europa de Est, inclusiv prin excluderea permanentă a Ucrainei din alianță, dar au subliniat domeniile în care ar putea spori cooperarea cu Moscova.

Lavrov urmează să vorbească cu secretarul de stat american Antony Blinken „în zilele următoare".

Lavrov a caracterizat anumite părți ale răspunsurilor, pe care Washingtonul a cerut Moscovei să le păstreze private, ca fiind "în multe feluri aruncarea lânii peste ochii noștri, dar ele conțin semințe raționale pe probleme secundare".

De asemenea, el a făcut o diferență între răspunsul „rușinos" și „extrem de ideologic" al NATO și cel al Statelor Unite, pe care l-a complimentat ca fiind „culmea diplomației".

Citește și: Rafila: Centrele de testare COVID, deschise doar în weekend. În rest, la medicii de familie

El a subliniat desfășurarea rachetelor și exercițiile militare departe de granițele dintre Rusia și NATO ca domenii de posibile negocieri.

Dar diplomatul rus a declarat că Moscova nu va face compromisuri în privința unor chestiuni precum potențiala aderare a Ucrainei la NATO, a repetat avertismentele Moscovei privind represaliile în cazul în care cererile sale vor fi respinse.

„Dacă încercările noastre de a conveni asupra unor principii reciproc acceptabile de asigurare a securității în Europa eșuează, atunci vom lua măsuri de retorsiune", a spus el.

În cadrul videoconferinței, Lavrov a sugerat că forțe exterioare pe care nu le-a identificat caută să „provoace" Ucraina să intre în război, dar a reiterat că Rusia „nu dorește acest lucru".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te