România putea avea avioane Eurofighter Typhoon de acum 10 ani. Acum vin să ne apere alții cu ele

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 28.03.2022 - 20:19

Acum mai bine de 10 ani România putea opta pentru achiziționarea unor avioane de luptă performante, cu o vechime de 4-6 ani la acea vreme.

SHARE

Acum ne bucurăm că britanicii au mai trimis patru Eurofighter Typhoon să ne apere, alături de cele trimise deja de italieni.

În 2010, când România anunțase că vrea să achiziționeze avioane de luptă multirol, grupul european Eurofighter avea o ofertă care includea 24 de avioane Typhoon care erau utilizate de Forțele Aeriene ale Italiei.

Citește și: Mitsubishi a vândut unui producător de hârtie igienică o fabrică în care făcea modelul Pajero

Acestea erau produse între anii 2004-2008 și mai aveau o resursă de zbor de cel puțin 25 de ani. În plus, grupul european Eurofighter promitea un program de compensare economică de 100% din valoarea contractului, estimat la acea vreme la 1,3 miliarde de dolari.

Față de avioanele F-16 și JAS 36 Gripen cu care se afla atunci la concurență, Eurofighter Typhoon era superior prin faptul că avea două motoare și capabilități de luptă superioare. Dezavanatajul era că ora de zbor costa mult mai mult, circa 35.000 de dolari, dublu față de competitori. 

La acea oră fuseseră preferate totuși avioanele americane F-16 second hand. 

Britanicii vin cu încă patru Eurofighter Typhoon în România, pe lângă cele ale italienilor

Avioanele Typhoon și personalul Royal Air Force vor ajunge în România pentru a se alătura misiunii de patrulare aeriană a NATO de lungă durată pentru regiunea Mării Negre, a anunțat guvernul de la Londra.

Cele patru avioane Typhoon care fac parte din Escadrila 3 (de vânătoare) sunt staționate la RAF Coningsby. Ele vor fi trimise și vor desfășura misiunea de poliție aeriană a NATO de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul românesc al Mării Negre.

Citește și: FOTO Lunetista rusă „Pantera”, care a ucis 40 de ucraineni, a fost capturată. Abandonată de tovarăși

Misiunea este susținută de 150 de membri ai RAF din cadrul RAF Wittering, Personalul a urmat recent instruire la Centrul de pregătire operațională al RAF Leeming.

Forțele Aeriene Italiene au decis, luna trecută, suplimentarea cu încă patru aeronave Eurofighter Typhoon a detașamentului dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Primele două avioane au aterizat duminică, 27 februarie, iar celelalte două au sosit marți, 1 martie, în baza de la Mihail Kogălniceanu. Detașamentul italian execută, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, ai Forţelor Aeriene Germane și ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAFE ), misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu, urmărit internațional, anunță că a preluat clubul Million Dollars

Aeronavele se alătură, astfel, celor patru avioane italiene care efectuează, din luna decembrie a anului trecut, misiuni în țara noastră.
 

România a preferat F-16 second hand

În 2013 România  a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Aeronavele sunt second hand, dar modernizate. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Citește și: Interlopul Caleea Brăileanu a bătut un ospătar, a postat pe TikTok și a ajuns după gratii

Anul trect, în martie, a fost recepționată cel de-al 17-lea avion de la portughezi și din acel moment Escadrila 53 Vânătoare de F-16 a ROAF este completă.

Citește și: Statul român nu știe unde e Alexander Adamescu și nici de ce nu e extrădat din Anglia de doi ani

Însă toate cele 17 avioane vor fi modernizate și vor trece la o nouă configurație.

Citește și: Eduard Novak a pus lacătul pe minister, dar are grijă de subalterne chiar și-n apartament la el

36 de F-16 din Norvegia 

La finalul anului trecut, MApN, printr-o scrisoare trimisă de către ministrul Vasile Dîncu, a solicitat Parlametului aprobarea achiziționării a 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 354 de milioane de euro plus alte 100 de milioane suport logistic.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te