România începe producția celor 30 milioane de pastile de iod necesare. Cum trebuie luate capsulele

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.03.2022 - 14:23
România începe producția celor 30 milioane de pastile de iod necesare. Cum trebuie luate capsulele/FOTO: Pixabay

Rafila a anunţat că, începând de marţi, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, menţionând că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

SHARE

Rafila a atras atenţia că iodura de potasiu nu este un panaceu universal şi se administrează strict la indicaţie, pentru timp limitat, potrivit Agerpres.

"Începând de mâine, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la două zile, în 48 de ore. Antibiotice Iaşi este un producător responsabil (...) şi s-a ocupat. Nu ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanţă, adică nu substanţă activă, asta producătorul şi-o procură. Nu cred că o să fie probleme, dar aş vrea totuşi un lucru extrem de important pentru toată lumea: iodura de potasiu nu e este un panaceu universal. Nu se ia preventiv. Noi am dat de la Ministerul Sănătăţii un comunicat de presă săptămâna trecută şi am spus foarte clar că este o substanţă care se administrează strict la indicaţie pentru un timp limitat pentru anumite categorii de persoane", a afirmat, luni, Rafila, întrebat la sediul PSD cum se va mobiliza ţara noastră în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

El a precizat că INS şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii au estimat că ar fi nevoie de maxim 30 de milioane de comprimate.

"În urma acestui lucru am făcut rapid o evaluare a nevoilor. Am discutat cu Antibiotice Iaşi, cu Autoritatea Naţională a rezervelor de stat, încât lucrurile să fie şi sub control în cel mai scurt timp. (...) Deci nu e vorba de câte doze avem nevoie, este un necesar făcut de către Institutul Naţional de Sănătate publică şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii. Este vorba de maxim 30 de milioane de comprimate", a mai spus Rafila.

Ministrul a menţionat că aceste comprimate vor fi transmise Direcţiei de Sănătate publică pentru a ajunge la primării.

"Ele vor fi duse la Direcţia Sănătate Publică, important este să ajungă în timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării încât să existe acces, dar nu aş vrea să facem din acest subiect o temă repetitivă. Eu am dat suficiente informaţii, ne-am ocupat să asigurăm necesarul, dar încă o dată, nu e vorba despre un panaceu universal. Este vorba de o substanţă care acţionează ţintit exact la nivelul tiroide şi nimic altceva", a adăugat Rafila.

În caz de accident nuclear, iodul se ia în primele ore

Newsweek România a adresat două întrebări către Ministerul Sănătății:

1.         Care sunt recomandările medicale legate de această practică a consumului de iodură de potasiu (sau iod, mai popular)?

2.         Există recomandări medicale pentru consumul de iod în cazul apariției unor radiații de la o centrală nucleară ?

Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Newsweek România

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un Ghid în caz de raidere nucleară

Ce sunt tabletele de iodură de potasiu?

„În situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”.

 Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv.

În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică”, spune Institul Național pentru Sănătate Publică.

Un GHID PENTRU POPULATIE IN CAZ DE URGENTA RADIOLOGICA SAU NUCLEARA AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.