România a cumpărat 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 388 milioane de euro. Sunt vechi de 40 de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.06.2023 - 10:31
Avion de luptă F-16 - Foto: Profimedia Images

Norvegia a finalizat tranzacția de vânzare a 32 de avioane de luptă F-16 către România, după obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților americane și norvegiene.

SHARE

Norvegia a finalizat tranzacția de vânzare a 32 de avioane de luptă F-16 către România, după obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților americane și norvegiene. Această tranzacție, în valoare de 388 milioane de euro, a fost anunțată în luna noiembrie.

România a cumpărat 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 388 milioane de euro

Ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, a declarat că această vânzare va contribui la consolidarea și modernizarea capacităților de apărare ale unei națiuni aliate care are Ucraina ca vecin, potrivit unui comunicat oficial.

Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Store, a exclus posibilitatea de a reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări de avioane către Ucraina pentru a sprijini rezistența împotriva invaziei ruse, într-o întâlnire cu presa străină la sfârșitul lunii mai, potrivit Agerpres.

Cu această achiziție de 32 de avioane F-16, alături de alte 17 avioane cumpărate de la Portugalia, România își modernizează forțele aeriene, renunțând la vechile avioane de tip Mig-21 LanceR de fabricație sovietică. Înainte de a fi livrate României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operațiuni de mentenanță la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Citește și: Cum a ajuns alocația pentru copii de patru ori mai mare în Polonia față de România

Norvegia își modernizează propria flotă cu avioane F-35 mai avansate, produse de compania americană Lockheed Martin, având în plan achiziționarea a până la 52 de astfel de aparate. Ultimele avioane F-16 norvegiene, fabricate de General Dynamics, au fost retrase din serviciu la începutul anului 2022.

Din cele 57 de avioane disponibile pentru vânzare de către Norvegia, până la 12 au fost achiziționate de grupul privat american Draken International, însă încă nu au fost livrate. Prin urmare, Norvegia mai deține câteva avioane care ar putea fi livrate Ucrainei, în cazul în care autoritățile norvegiene ar decide să se alăture coaliției de state occidentale care intenționează să livreze avioane F-16 Kievului.

Citește și: Salariul minim este prea mic, crede societatea civilă. Un ONG dă în judecată Guvernul României

Guvernul norvegian a anunțat că ia în considerare posibilitatea de a sprijini formarea de personal ucrainean pentru a opera aceste avioane F-16, însă nu a făcut încă nicio declarație oficială cu privire la o eventuală livrare de avioane către Ucraina.

Avioane vechi de 40 de ani

La finalul anului trecut, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului României o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei aeronavelor.

Avioanele au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Dîncu se justifica, afirmând că România cumpără avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te