Povestea rivalității dintre frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma. De ce se urau de moarte

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.05.2025 - 08:21
Rivalitate dusă la extrem între frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma. De ce se urau de moarte - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ
Rivalitate dusă la extrem între frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma. De ce se urau de moarte - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Faimoasa ceartă a fraților Dassler a fost un conflict între cei doi frați și producători de pantofi, Adolf ("Adi") și Rudolf ("Rudi") Dassler, în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Scandalul a creat, totuși, cele mai puternice brand-uri de pantofi din lume.

SHARE

Cearta fraților Dassler și rivalitatea acerbă dintre cei doi a dus la crearea celor mai mari companii producătoare de pantofi, dar animozitățile le-au împărțit în două chiar și orașul natal. 

Rivalitate dusă la extrem între frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma. De ce se urau de moarte

Faimoasa ceartă a fraților Dassler a fost un conflict între cei doi frați și producători de pantofi, Adolf ("Adi") și Rudolf ("Rudi") Dassler, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Cearta lor a dus la crearea Adidas și Puma, două dintre cele mai mari companii producătoare de pantofi, și a început o rivalitate de lungă durată între cele două companii, reflectată în rivalitățile dintre cluburile de fotbal și o cultură a animozității între angajații Puma și Adidas care le-au împărțit până și orașul natal.

De la ce a pornit cearta?

Povestea fraților Dassler a început în 1919, când au fondat compania de producție de pantofi Gebrüder Dassler Schuhfabrik, sau pe scurt Geda.

În ciuda climatului politic complex din Germania din anii 1930 și 1940, Geda a devenit un succes, ceea ce a fost demonstrat la Jocurile Olimpice din 1936, unde legendarul alergător afro-american Jesse Owens a purtat pantofi Geda în timp ce câștiga o medalie de aur.

Citește și: Povestea românului care ajunge „stăpân” în America de Sud. Avea propria armată și propria monedă

Operațiunile lui Geda au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece Rudolf a fost recrutat în armata germană, iar fabrica de pantofi a fost transformată într-o fabrică de arme.

După încheierea războiului, Rudolf s-a întors acasă, iar operațiunile au fost reluate. În 1948, după peste 30 de ani de lucru împreună, Adolf și Rudolf au închis brusc pe firma Geda și s-au separat.

Două motive pentru cearta lor au fost invocate, anume că soțiile lor nu se înțelegeau, dar au fost forțate să locuiască în aceeași vilă și suspiciunea din ce în ce mai mare a lui Rudolf că fratele său Adi a fost în spatele înscrierii sale în armată pentru a prelua controlul total al fabricii. 

Două companii rivale

În urma acestor conflicte repetate, cearta a fost inevitabilă și a dus la închiderea fabricii Geda în 1948. 

În 1948, Rudolf a înființat Puma, care a fost numit inițial Ruda (prescurtarea de la Rudolf Dassler), dar mai târziu a fost redenumită Puma după animalul feroce. În 1949, Adolf a înființat Adidas.

Citește și: Povestea episcopului român beatificat de Papa Francisc. A murit de foame într-o închisoare comunistă

Așa a început o rivalitate care a divizat orașul timp de șase decenii.

Herzogenaurach a devenit cunoscut drept „orașul gâturilor îndoite”, deoarece toată lumea verifica mai întâi ce pantofi purtai. Economia și cultura orașului au fost grav afectate din cauza rivalității acerbe între Rudolf și Adi.

Succes mondial

Atât Adidas, cât și Puma au ajuns la dominație și au semnat contracte cu sportivi precum Muhammad Ali și Joe Frazier (Adidas) și membri ai echipei naționale de fotbal a Braziliei (Puma). Adidas a introdus pantofi personalizați pentru diferite sporturi și a crescut rapid, potrivit The Guardian.

Citește și: Povestea românului care și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes. Cu ce se ocupă

Puma, condus de abordarea sofisticată a vânzărilor lui Rudolf, a continuat să urmărească Adidas de-a lungul acestor decenii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te