Riscul spitalizării din cauza Omicron, cu 80% mai mic decât în cazul variantei Delta (studiu)

DE Daniel Toșa | 22.12.2021 - 14:10
Riscul spitalizării din cauza Omicron, cu 80% mai mic decât în cazul variantei Delta (studiu)/FOTO: dw.com

Un studiu din Africa de Sud arată că numărul spitalizărilor și al cazurilor grave la persoanele infectate cu varianta Omicron este mai mic decât în cazul variantei Delta, deși autorii precizează că acest lucru s-ar datora, probabil, imunității ridicate a populației.

SHARE

Întrebările despre virulența variantei Omicron se află în centrul dezbaterii științifice și politice în multe țări, în timp ce guvernele încearcă să oprească răspândirea variantei, iar cercetătorii se grăbesc să o înțeleagă, scrie Reuters.

Noul studiu, care nu a fost revizuit încă de comunitatea științifică, a încercat să evalueze severitatea bolii prin compararea datelor despre infecțiile cu Omicron din octombrie și noiembrie cu datele despre infecțiile cu Delta din aprilie până în noiembrie, în Africa de Sud.

Analiza a fost făcută de un grup de oameni de știință de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) și de universități importante, inclusiv Universitatea din Witwatersrand și Universitatea din KwaZulu-Natal.

Aceștia au folosit date din patru surse: date naționale despre cazurile de COVID-19 raportate la NICD, datele de la laboratoare din sectorul public și din sectorul privat și datele obținute în urma secvențierii genomului, trimise la NICD de la laboratoarele de diagnostic private și publice din întreaga țară.

Citește și: Manualele de istorie despre Revoluție: Comuniștii au tras în oameni. Execuția lui Ceaușescu, unică

Autorii au descoperit că riscul de internare în spital a fost cu aproximativ 80% mai mic pentru cei infectați cu Omicron în comparație cu Delta și că pentru cei aflați în spital riscul de boală severă a fost cu aproximativ 30% mai mic.

Cu toate acestea, autorii studiului au precizat că acest lucru s-ar putea datora și imunității ridicate în rândul a populației.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea Britanică, a descris studiul din Africa de Sud ca fiind important și a spus că este primul studiu realizat în mod corespunzător pe problema severității Omicron versus Delta.

Citește și: VIDEO 2.000 de participanți la protestul de la Parlament. Simion le-a cerut să meargă și la Guvern

Profesorul a spus însă că principala „slăbiciune” a studiului a fost că a comparat datele Omicron dintr-o perioadă cu datele Delta dintr-o perioadă anterioară.

„Deci, chiar dacă cazurile de Omicron au fost mai puțin probabil să ajungă în spital decât cazurile de Delta, nu este posibil să spunem dacă acest lucru se datorează diferențelor inerente de virulență sau dacă acest lucru se datorează imunității mai ridicate a populației în noiembrie comparativ cu lunile anterioare”, a spus el.

Rezultatele unui studiu major realizat de Imperial College London, publicat săptămâna trecută, au arătat că nu există niciun semn că Omicron ar fi mai blând decât Delta, deși datele privind spitalizările rămân foarte limitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te