Cardurile cu codurile PIN, oprite drept garanție de la împrumutați de liderii unui clan de cămătari

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 12.11.2020 - 09:43
O parte dintre țigările, banii și bijuteriile de la perchezițiile făcute la liderii clanului de contrabandă și cămătărie din Satu Mare Foto: Poliția Română DIICOT

Liderul grupării din Satu Mare este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din oraș. El depozita țigările atât la membri familiei, cât și la persoane vulnerabile din apropierea pieței. Din profitul obținut îmrumuta cu camătă, la o dobândă de 120%.

SHARE

Țigările de contrabandă erau furnizate liderului de către mai multe persoane care le cmpărau de la diverși cetățeni ucraineni. Marfa era introdusă pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâșiei verzi, în zona comunei Cămârzana.

Liderul grupării de contrabandă și cămătărie depozita țigăril acasă la el, la fiul și la mama sa, dar și la persoane care locuiau în apropierea Pieței Someș pe care le amenința cu bătaia. 

Cantitățile și frecvența vânzării acestor țigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obțina averi importante, să conducă autoturisme de lux și să dețină sume mari de bani si bijuterii.

Având foarte mulți bani, gruparea a început să se ocupe și de cămătărie. Liderul împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%.

Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care este păstrată evidenţa persoanelor împrumutate era ţinută de către mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale, le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat, ieri, un număr de 42 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Satu Mare și Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și camătă.

Un număr de 14 persoane au fost duse la audieri, ieri dimineață, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, după descinderile de amploare din zona Pieței Someș.

Opt persoane au clanului au fost reținute pentru 24 de ore, în timp ce restul au fost lăsate acasă, din care cel puțin o persoană din cauza unor afecțiuni medicale, potrivit Presa SM. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.