Recunoașteți personajele? 2 mari actori români trăiesc o iubire intensă. El fuge din țară la 57 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.10.2023 - 11:50
Recunoașteți personajele? Liviu Ciulei și iubirea pentru Clody Bertola - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ

Recunoașteți personajelele? El un cunoscut actor și regizor care fuge în SUA cu barca, ea actriță și îndrăgostită lulea de el. S-au căsătorit, s-au iubit nebunește, însă apoi s-au despărțit și au mers pe drumuri separate.

SHARE

Dacă nu știți încă despre ce este vorba, vă spunem noi! Liviu Ciulei și Clody Bertola, cuplul de actori care s-au iubit, dar nu au rămas împreună. Iată povestea lor.

Clody Bertola, prima iubire a actorului Liviu Ciulei

Actorul Liviu Ciulei a cunoscut două mari iubiri. Probabil prima dragoste adevărată a a acestuia a fost actrița Clody Bertola.

Se spune că și actrița l-a iubit mult, atât cât să uite faptul că el era mai mic cu zece ani decât ea și atât cât să aibă curaj să înfrunte, alături de el, semnele de ranchiună ale unui regim comunist care nu-i simpatiza.

„Toată viaţa mea cu Liviu a fost teatru. Ne vedeam la teatru unde repetam «Încătuşare». Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Îi admiram dantura superbă. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut.

După ce am terminat spectacolul, făceam lungi plimbări pe Dâmboviţa. Inevitabilul s-a întâmplat. Cred că eram pe stradă când ne-am sărutat şi mi-a mărturisit că este îndrăgostit. Prima lui dragoste am fost eu. Atunci eram căsătorită cu pictorul Ştefan Constantinescu. Liviu a simţit că această căsătorie nu e prea puternică.

Citește și: Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor după decepțiile în iubire cu Pintea și Iordache

Mi-a cerut să divorţez şi să fim împreună. Între noi era o diferenţă de zece ani, eu fiind mai mare. Din această cauză am avut unele ezitări.

Când doi oameni se iubesc nu poate exista nici un obstacol, ei trebuie să treacă peste prejudecăţi. Iubirea înnobilează când e adevărată. A fost un sentiment pe care eu nu l-am căutat. A venit. Ne-am mutat împreună acasă la Liviu, dar ne-am căsătorit după patru ani. Era tolerant, explica cu răbdare, te asculta şi pe tine.

La repetiţii era fermecător. A fost emoţionat şi fericit când a devenit directorul Teatrului „Bulandra”. Putea să-şi ducă la capăt gândurile.

La un moment dat a avut o slăbiciune pentru o altă femeie care n-a contat pentru viaţa lui. Eu sunt de vină că n-am putut să-l iert. Atunci a apărut în viaţa mea o fiinţă puternică, care m-a cucerit şi m-a dominat: Lucian Pintilie. Am ajuns la divorţ.” a declarat actrița Clody Bertola pentru Ziarul Metropolis.

Ciulei lasă în urmă cele două mari iubiri și fuge în SUA cu barca

Liviu Ciulei nu mai era jucat decât foarte puțin. Colegii din teatru îl turnau la Securitate. Intrase în dizgrația partidului comunist. La 57 de ani decide să fugă din România.

Liviu Ciulei a fugit din România în anul 1980, cu o barcă cu motor, în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români. Trăia deja ani grei, de marginalizare, din partea regimului comunist.

Chiar și departe de țară stârnește invidia colegilor. Radu Beligan îl înfierează într-o notă dată Securității. 

Liviu Ciulei va avea o carieră excepțională după plecarea din România. Peste 50 de spectacole înscriu numele său în istoria teatrului de dincolo de ocean. Micului panteon de mari regizori contemporani trebuie să-i adăugăm numele lui Liviu Ciulei. Împreună cu Peter Brook și Jerzy Grotowski, acest regizor român este un adevărat novator în domeniul teatrului.

Devine directorul Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986 e profesor de teatru la Columbia University și New York University. Montează și la Sidney, în Australia, și pe cele mai importante scene din Germania. Creațiile lui, realizate peste hotare, l-au transformat în ochii criticii, într-unul dintre artiștii care au contribuit în mod esențial la dezvoltarea mișcării teatrale a secolului XX.

Între 1981-1986 are faimă şi succes prin spectacole montate la Guthrie Theatre. În 1991 revine în România şi montează la Bulandra “Visul unei nopţi de vară”, „Deşteptarea primăverii” şi alte mari spectacole.

În 1998 semnează regia la un spectacol de operă. “Tatăl meu a fost acela care m-a dus la Scala din Milano în 1939 la un spectacol de operă şi atunci am jurat că voi merge săptămânal la operă, dar când m-am înapoiat am avut şansa să văd «Madame Butterfly», în aşa fel încât nu m-am mai dus să văd 10 ani nimic, ceea ce a fost o greşeală. Când a trebuit să montez «Macbeth», m-am dus din nou la Scala ca să văd ceea ce trebuia să ânvăţ. Am avut ghinion. Spectacolul din program era «Tosca» şi mărturisesc că am plecat după actul II.

Citește și: Coca Andronescu, actrița de care s-a amorezat Cotescu în gara Lehliu. De ce i-a despărțit Ceaușescu

Distribuţia era uriaşă, totul semăna cu un muzeu şi lucrul acesta mi-a creat o impresie îngrozitoare. Eram împins undeva într-un trecut încât am simţit nevoia să ies pe stradă, la aer.”

După succesul de la Cannes, unde va primi premiul pentru „Pădurea Spânzuraţilor”, filmul va rămâne pentru el o simfonie neterminată. În timp, a fost solicitat să lucreze câteva decoruri pentru film. “Nu eu m-am îndepărtat de cinematograf, cinematografia a vrut să mă îndepărteze pe mine. Am vrut să fac «Visul unei nopţi de vară». Propunerea mea a fost privită ironic. După cinci ani mi s-a spus «De ce nu faceţi Visul»? Dar visul … între timp pierise.” (Revista Cinema, 1971) scrie Ziarul Metropolis.

După 1989 revine în țară, regizând o serie de piese celebre. Devine director onorific al Teatrului Bulandra, teatrul căruia i s-a dedicat cu trup și suflet, dar mai ales cu multă iubire, potrivit portalului Teatrului Bulandra.

Liviu Ciulei a încetat din viaţă la 25 octombrie 2011, la München, în Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te