Războiul RAAPPS cu văduva generalului Gușă. Scrisoare către premierul Ludovic Orban

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2020 - 01:44

Văduva generalului Ștefan Gușă, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care s-a opus categoric intrării armatei sovietice în România, continuă lupta cu Regia de protocol pentru apartamentul în care stă de 34 de ani.

SHARE

Exasperată că apartamentul pe care vrea să-l cumpere din 1994 a fost scos la licitație de RAAPPS pornind de la fabuloasa sumă de 1.472.200 euro (un apartament de 126 metri pătrați), soția generalului s-a adresat premierului Ludovic Orban.

Iată scrisoarea:

„Domnule Prim Ministru Orban,

Mă numesc Rolea Gușă, sunt văduva generalului Ștefan Gușă, fost șef al Marelui Stat Major în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Doresc să vă semnalez cazul meu, solicitând acordarea unui sprjin în această speță, pentru că nu găsesc înțelegere la instituțiile de profil care ar fi trebuit să rezolve de multă vreme această problemă, dacă ar fi existat bunăvoință, cinste și onoare.

Ne-am mutat – generalul, eu și cele două fete ale noastre – în București în 1984 la ordin și am primit o locuință de serviciu, un apartament cu două dormitoare, sufragerie, bucătărie și cameră tehnică la subsol, suprafața utilă a apartamentului fiind de 126 mp, plus curte de 335 mp.

În această locuință stau de 34 de ani. Mi-am plătit chiria la zi în acești ani, nu am întârziat niciodată, nu am avut penalități, deși mi se tot mărea chiria până a ajuns la 1.750 de euro pe lună.

Suma la care se ridică chiria plătită până în prezent este de peste 235.000 euro, plus peste 20.000 de euro reparații utilități, pe care, în mod normal, nu eu ar fi trebuit să le execut.

De la moartea soțului meu și până în prezent am tot încercat să cumpăr această locuință, așa cum au făcut o mulțime de ofițeri militari și de poliție, dar nu mi s-a permis. Am fost marginalizată, discriminată de angajații ICRAL Herastrau si ai regiei de protocol RAAPPS.

Majoritatea locuințelor aparținând Regiei au fost vândute în mod preferențial, dar aflam și, de fiecare dată când se vindea o locuință în cartier, făceam și eu o cerere de cumpărare. Dar degeaba.

Pentru mine nu s-a putut, nu s-a vrut. Chiriile au fost stabilite, de asemenea, preferențial. La momentul în care eu plăteam 1400 euro chirie, la apartamentul din vecini, la fel ca cel în care stăteam eu și cu același regim juridic, se plătea o chirie de 500 euro.

Am făcut zeci de cereri de cumpărare, am cerut audiență de-a lungul anilor la președintele Iliescu, prin doamna Crețu, nu mi s-a oferit posibilitatea, am cerut audiențe la conducerea ICRAL si la RAAPPS, de asemenea nu am fost primită, am făcut o scrisoare și un memoriu la președintele Klaus Iohannis, dar nu s-a rezolvat nimic.

Domnule prim-ministru, vă aduc la cunoștință că la data de 13 noiembrie am fost înștiințată de doamna Petruța Bîldea de la RAAPPS că apartamentul este pus la licitație pentru data de10 decembrie, cu o sumă fabuloasă de pornire, 1.472.200 euro+TVA.

Cei care au făcut evaluarea apartamentului or au scăpat cifrele de sub control, or au o afacere în mânecă de proporții și pentru asta eu trebuie să fiu bătaia lor de joc, să fiu scoasă din acest apartament unde am trăit cele mai complicate momente ale vieții mele, unde a suferit și a murit soțul meu, care ar trebui să însemne ceva pentru țara asta, măcar că toată lumea a acceptat că s-a opus intervenției armatei sovietice în decembrie 1989.

Iar dacă acest lucru nu mai înseamnă nimic azi, iar eu rămân la cheremul unor oameni fără scrupule, care se erijează în gestionari ai patrimoniului statului, aș vrea măcar să înțeleg cum de apartamentul din Aviatoilor 98, vecini cu mine, având aceeași suprafață și același regim ca cel în care locuiesc, a fost vândut cu 495000 euro. Au fost 4 imobile similare ca suprafață si regim juridic în vecinatatea mea, toate au fost vândute chiriașilor cu prețuri derizorii (generalul Spiroiu, generalul Ilina, Antonie Iorgovan, Dinescu, Dimofte).

Probabil că doar Corpul de control al primului-ministru ar putea face lumină în afacerile acestei instituții numită RAAPPS.

Se va putea vedea ce case s-au vândut, la ce prețuri, ce chirii s-au stabilit, care sunt firmele care fac aceste evaluări halucinante, ce legături există între aceste firme, între niște achiziții dubioase și lucrătorii de frunte ai RAAPPS.

În urmă cu o lună a venit la mine avocatul Iorgovan – nu cred că ar nega această întâlnire, nu ar avea rost – și mi-a făcut o propunere la care am rămas stupefiată. Mi-a prezentat o ofertă a unui om de afaceri care ”dorea” să-mi faciliteze achiziționarea imobilului de la Regie cu condiția ca imediat să i-l vând lui cu un preț dublu la care s-ar fi adăugat chiria achitată de mine până la momentul tranzacției și investițiile făcute în casă. Nu am fost de acord.

Cum nu am fost de acord nci să dau mită pentru diverse propuneri de „ajutor” pentru a cumpăra acest apartament, urmate de tentative de a fi evacuată, deși chiria o încasa Regia fără obiecții. Iar acum apare această licitație cu un preț de pornire fabulos.

Ceea ce mă leagă pe mine de acest apartament nu poate fi cumpărat. Nu am avut niciodată o locuință proprietate personală pentru că ofițerii nu aveau voie să-și cumpere fiind mutați dintr-o garnizoană în alta în locuințe de serviciu, aceasta fiind ultima a generalului Ștefan Gușă.

Nu am cerut niciodată nimic de pomană, ci am cerut ceea ce vedeam că se poate pentru alții, să cumpăr apartamentul, evaluat în mod corect, iar în acest sens vă solicit sprijinul, și pentru mine, dar și pentru Regia de protocol în care se fac afaceri mai mult decât dubioase și care merită să fie condusă de oameni integri.

Vă mulțumesc,

Rolea Gușă”

 

Citiți și RAAPPS, în război cu văduva generalului Gușă. Îi cere peste 1,4 milioane de euro pe un apartament

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te