RAAPPS, în război cu văduva generalului Gușă. Îi cere peste 1,4 milioane de euro pe un apartament

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.11.2020 - 13:10
sursă captura tv

Apartamentul repartizat generalului Ștefan Gușă când a fost numit șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1986), aflat în Bulevardul Aviatorilor nr.100, a fost scos la licitație de către RAAPPS, pentru data de 10.12.2020, pornind de la fabuloasa sumă de 1.472.200 euro.

SHARE

Este un apartament cu două dormitoare, o sufragerie, o bucătărie, în suprafață totală de 126,98 mp, zonă la subsol pentru servicii tehnice - centrală, spălătorie, uscătorie - și un teren de 335 mp (așa cum reiese din contractul inițial de închiriere cu Trustul Carpați), aflat într-un imobil construit în 1960.

În apartament a locuit din 1986 familia generalului Gușă, soția și două fete. De la dispariția „precipitată” a generalului, a locuit permanent văduva acestuia, plătind la zi o chirie pe care RAAPPS o calcula din ce în ce mai mare, până a ajuns la 1.750 de euro pe lună. Chiria și toate utilitățile apartamentului le-a achitat fata ei cea mică.

Cu banii dați pe chirie (peste 235.000 de euro) și pe reparații utilitare (peste 25.000 de euro) ar fi putut fi cumpărată o casă și astfel ar fi scăpat de această luptă cu RAAPPS, una dintre șicanele cele mai stresante la care a fost supusă după eliminarea generalului incomod din peisajul postdecembrist.

De ce nu s-a mutat, o spune ea însăși: „Există legături mult prea puternice, emoționale, care mă împiedică să plec. Aici am trăit cele mai complicate momente ale vieții, aici a suferit, a zăcut generalul, ultimele lui zile, și apoi umilințele ce au urmat și m-am zbătut să le fac față, să-mi protejez fetele de valul de minciuni și de șicanele la care am fost supuse. Din 1994, de când a murit soțul meu, am tot încercat să cumpăr apartamentul, am făcut zeci de cereri la ICRAL Herăstrău, apoi la RAAPPS, pentru a-l cumpăra, așa cum mulți alți ofițeri, de armată și de poliție, au făcut. Mie nu mi s-a permis niciodată. Nici n-am fost primită niciodată în vreo audiență la RAAPPS. Probabil sunt pe vreo listă neagră”, a declarat văduva generalului.

La toate cererile ei către RAAPPS, pe care le făcea de fiecare dată când auzea că s-a mai vândut rezonabil vreun apartament al Regiei, în care își arăta intenția de a-l cumpăra, primea răspunsuri de felul: „Urmăriți în presă și pe internet anunțurile privind vânzările”.

Are un dosar gros cu astfel de cereri. Iar acum, a fost anunțată de RAAPPS că apartamentul în care locuiește și plătește chiria la zi, în care a făcut îmbunătățiri de-a lungul anilor, va fi licitat cu preț de pornire 1.472.200 de euro.

Cum s-a făcut evaluarea, la cât se ridică garanția de participare și taxa de participare, încercăm să aflăm de la Petruța Bîldea, trecută pe pagina web a RAAPPS ca persoana care are informațiile necesare licitației.

Ni se spune să achităm 1.000 de lei pentru dosarul de prezentare, în care sunt informațiile cerute. Precizăm, încă o dată, că suntem jurnaliști și dorim să aflăm niște date, nu să participăm la licitație. Rămâne aceeași condiție.

„Dacă vă dau aceste date, nu s-ar mai vinde dosarele de prezentare”, precizează Petruța Bîldea.

Nici măcar o informație despre expertul care a făcut evaluarea de a ajuns la o asemenea sumă fabuloasă?

„Nu am făcut noi evaluarea. Este făcută de experți”, ni se spune.

Prin comparație cu alte evaluări din zonă, un penthouse în Aviatorilor, imobil construit în 2017, de patru camere, patru băi echipate cu obiecte sanitare Dalet, cu suprafață utilă de 150 mp, cu finisaje premium, încălzire prin pardoseală, tâmplărie Schuco, sisteme răcire Daikiri, clasa A energetic, plus două locuri parcare la subsol, are un preț negociabil de 950.000 euro.

La promo, la acest apartament ultramodern, găsim că se află într-o zonă „ce abundă de clădiri istorice, sedii de ambasade și instituții publice”.

La apartamentul, prin comparație, „prăfuit”, de pe Aviatorilor 100 – unde îmbunătățiri a adus doar văduva generalului Gușă - oare ce se poate scrie la promo: „Aici a locuit șeful Marelui Stat Major al Armatei Române (1986-1989), cel care a refuzat să ceară ajutorul trupelor sovietice sau ale altor țări din Tratatul de la Varșovia pentru <restabilirea ordinii> în evenimentele din decembrie 1989”.

Sau „aici a suferit de un cancer osos invaziv, apărut din <senin>, generalul Ștefan Gușă, cel care s-a opus intrării trupelor sovietice în decembrie 1989”.

„Nu accept, cât sunt șeful Marelui Stat Major, niciun fel de ajutor de la nimeni. Armata Română și noi ne vom rezolva singuri treburile”, sunt cuvintele generalului, înregistrate pentru posteritate.

Văduva generalului Gușă a cerut ajutor și la Ministerul Apărării, despre care spune că a mai încercat să o ajute în problemele legate de locuință. Ne arată un mesaj de la Cabinetul ministrului Apărării, în care i se comunică următoarele:

„Nu cred că noi, instituțional vorbind, mai putem face ceva. Am făcut tot ce-am putut. Cred că în situația în care locuința este scoasă la licitație, așa cum spuneți dvs, puteți face ceea ce credeți dvs că v-ar ajuta să fie bine pentru dvs”.

Sunăm la Cabinet să aflăm detalii despre ce înseamnă „tot ce s-a putut”, dar nu răspunde nimeni.

Pe vremea lui Ceaușescu, ofițerii nu aveau voie să dețină proprietăți, pentru a putea fi mutați oriunde primeau ordin.

După evenimentele din decembrie 1989, mulți ofițeri și-au cumpărat apartamentele unde au avut ultima reședință, iar unii s-au descurcat de mai multe „repartiții” de la Armată, pe care le-au cumpărat.

Vecinii familiei Gușă au achiziționat fără probleme apartamentele de protocol repartizate.

În Aviatorilor 98, familia senatorului Iorgovan, apartament de 156 mp, teren 351 mp, cumpărat în 2013 cu 497.000 de euro, anterior fiind cumpărat de la ICRAL și parterul.

Pe Aviatorilor 102, apartament similar achiziționat de generalul Niculae Spiroiu, care mai avea încă două locuințe de serviciu, în Militari și Centru Civic, adjudecate și acestea. În grup de prieteni, generalul Spiroiu ar fi afirmat că a cumpărat apartamentul din Aviatorilor cu 9.000 de dolari. Nu avem date.

Apartamentul generalului Ilina, Aviatorilor 96, cumpărat.

Apartamentul generalului Hortopan, deasupra apartamentului generalului Milea, în Amiral Bălescu 19, adjudecat. Și parterul a fost vândut, dar nu văduvei lui Milea sau fetelor acestuia, deși au făcut și ele numeroase cereri.

Toate aceste vânzări către cei cărora le fuseseră repartizate apartamentele din Regia de protocol, au determinat mulți „nenorocoși” să acționeze în judecată RAAPPS pentru „chirii stabilite arbitrar și pentru discriminare asupra dreptului de achiziție”.

Cum este cazul apartamentului ce se află la parter în Aviatorilor 100, care îi fusese repartizat Veronicăi Vătășescu, fiica lui Vasile Pungan, fost ministru de Comerț Exterior pe vremea lui Ceaușescu. Dar procesele s-au terminat cu evacuarea locatarei.

În această speță, a apartamentului unde a trăit ultimii ani generalul Ștefan Gușă, cel care s-a opus vehement intrării trupelor sovietice în țară în decembrie 1989, rămâne mirarea asupra supraevaluării, comparând, de exemplu, cu imobile, vile, vândute de RAAPPS pe renumitul Bulevard Kiseleff, unde prețurile au fost cele mai mari în jur de 500.000 de euro, cu suprafețe utile mai mari decât cel din Aviatorilor 100, după cum se poate vedea pe site-ul Regiei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te