Război între Firea și Guvern pe redeschiderea teatrelor și sălilor de spectacole

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 13.06.2020 - 14:19
Gabriela Firea, primarul Capitalei//INQUAM Photos/George Calin

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat redeschiderea teatrelor și instituțiilor de spectacole administrate de Primăria Generală începând din 15 iunie. Decizia contravine hotărârilor Guvernului. Spectacolele se pot desfășura doar în aer liber, cu reguli stricte.

SHARE

„Cultura este esențială pentru viața unui oraș așa că am decis, împreună cu managerii teatrelor din București, reluarea treptată a spectacolelor cu public, acest anunț fiind așteptat de sute de artiști și mii de bucureșteni.

Bucureștiul are la dispoziție, pentru desfășurarea activităților culturale, peste 10.000 de locuri în sălile de spectacol, iar criza sanitară a blocat accesul publicului la reprezentatiile teatrelor.

Pentru reluarea evenimentelor, fiecare instituție de spectacol își va lua toate măsurile necesare de siguranță pentru artiști și spectatori, iar programarea spectacolelor va ține cont, în permanență, de evoluția epidemiologică în plan local și de măsurile ce sunt necesare, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la manifestări”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a reacționat ferm, precizând că Guvernul nu a decis reluarea spectacolelor în spații închise „Categoric, nu, în acest moment. Nu am fost informați. Abia acum lucrăm pentru a elabora ordinul comun cu Ministerul Sănătății, ca de săptămâna viitoare să înceapă repetițiile în spațiul închis. Refuz să cred că e adevărat pentru că e o ilegalitate. Fac apel la managerii instituțiilor din subordinea primăriilor să nu se lase târâți în comiterea unei ilegalități. Până la urmă, dânșii vor fi factorii răspunzători”, a spus ministrul, la Digi 24.

„Orice nouă normă de reluare a activității în domeniul cultural se poate face doar în baza ordinului comun semnat de ministrul Culturii și Sănătății. Orice reluare a activității înn afara acestor norme reprezintă în mod cert o ilegalitate”, a adăugat Gheorghiu.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat la rândul său: „Potrivit normativelor în vigoare, spectacolele se pot desfășura doar în aer liber, cu participarea a maximum 500 de persoane, cu respectarea regulilor de distanță și de protecție sanitară. Deocamdată, sunt interzise spectacolele desfășurate în spații închise.

În aceste condiții, descurajăm astfel de inițiative care riscă să pună în pericol viața și sănătatea comunităților locale, fiind pasibile de sancțiuni contravenționale sau penale. Facem apel la responsabilitatea managerilor teatrelor din București să nu transpună în fapt o astfel de decizie a primarului general al municipiului București”, se arată într-un comunicat de presă.

„Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, iar în cazul în care acest lucru se va întâmpla prefectul municipiului București va acționa pentru suspendarea unei astfel de hotărâri”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te