Potrivit Ambasadei României în Statele Unite, este cea mai scăzută rată de refuz al vizelor din toată istoria relaţiei bilaterale România-Statele Unite, iar România se află într-o descreştere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022). Scăderea faţă de anul fiscal precedent este de 3,82%.
Citește și: Românii și-ar putea reînnoi vizele pentru SUA fără interviu. De când intră în vigoare schimbarea
Rata de refuz a vizelor cerute de români pentru SUA, la cel mai scăzut nivel din istorie în 2023. Dar, mai e mult până la 3%
Dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană candidate dar care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).
"Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti întrucât există o intenţie politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerinţele programului de scutire de viză să fie îndeplinite.
Dacă totul merge conform planului şi nu apar dificultăţi majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor", a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, citat pe pagina de Facebook a ambasadei României la Washington.
Citește și: În ce țară pot călători românii fără viză din 2024: „Bine ați venit acasă”
Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este "legitimă", dar problema e legată de rata de refuz pentru cei care aplică pentru viză.
Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%, declara în februarie 2023 la Bucureşti senatorul american democrat Dick Durbin.