Raport GRECO: Faceți mai mult pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor

DE Adelina Sahlean | 04.06.2020 - 15:20

Organismul anticorupție GRECO (Grupul de state împotriva corupției) al Consiliului Europei, spune în ultimul său raport că s-au înregistrat ușoare îmbunătățiri în statele membre în ceea ce privește recomandările anticorupție din 2019, transmite euronews, citată de Rador.

SHARE

Dar există două domenii care rămân un motiv de îngrijorare. În primul rând, țările au rămas în urmă în lupta împotriva corupției în rândul parlamentarilor.

Procentul țărilor care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupției în rândul politicienilor a fost de aproximativ 26%. „Este foarte scăzut”, a declarat Gianluca Esposito, secretarul general al GRECO.

Recomandările pentru politicieni includeau reguli privind primirea de cadouri, donații și alte beneficii. Dacă sunt acceptate, ar trebui înregistrate, spune GRECO, inclusiv tipul de cadou și donatorul, pentru a îmbunătăți transparența.
Al doilea domeniu de îngrijorare sunt atacurile continue împotriva independenței sistemului judiciar în unele state membre.

„Acest lucru explică, nu justifică, ci explică nivelul scăzut de încredere al populației în politică”, adaugă Esposito.
Raportul vine pe fondul unor proteste masive în țările UE, în ultimul an, care au acuzat corupția și frauda, în special în Malta, Cehia, Polonia și România.

Comisia Europeană a anunțat un fond masiv de recuperare de 750 de miliarde de euro, precum și un buget UE de 1,1 trilioane de euro, din care statele membre vor primi bani.

În trecut au apărut rapoarte referitoare la utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, așa că există preocupări cu privire la faptul că această nouă puşculiţă ar putea fi supusă abuzurilor.

Un studiu comandat de Parlamentul European în 2016 a susținut că fenomenul corupției costă țările UE până la 990 de miliarde de euro pe an, în termeni de pierdere din PIB. GRECO a publicat linii directoare pentru salvgardarea banilor UE, care includ verificări și controale adecvate, transparență și responsabilitate. Gianluca Esposito susține că, dacă sunt aplicate corect, aceste măsuri ar împiedica „ajungerea banilor pe mâini greșite”.

O altă opțiune este crearea unei liste negre în UE a companiilor care au fost condamnate pentru corupție, pentru a li se interzice participarea la licitații în UE timp de cinci ani. Aceasta este sugestia eurodeputatei ungare Katalin Cseh.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.