Propaganda comunistă, reînviată de Călin Georgescu. Ceaușescu admirat de 66% dintre români în 2025

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.07.2025 - 15:40
Propaganda comunistă, reînviată de Călin Georgescu. Ceaușescu admirat de 66% dintre români în 2025 - Foto: Colaj Newsweek
Propaganda comunistă, reînviată de Călin Georgescu. Ceaușescu admirat de 66% dintre români în 2025 - Foto: Colaj Newsweek

Nostalgia comunistă reînviată în România. Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda IICCMER, arată că 48,4% dintre români consideră că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent.Călin Georgescu a reînviat spiritul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.

SHARE

Propaganda rusească turează motoarele la putere maximă în România. Regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu a fost reînviat în România odată cu aparația lui Călin Georgescu.

Pare de necrezut, însă, la doar 35 de ani de la Revoluție, aproape jumătate dintre români cred că se trăia mai bine în comunism.

Propaganda comunistă, reînviată de Călin Georgescu. Ceaușescu admirat de 66% dintre români în 2025

Un nou sondaj realizat de INSCOP arată că 48,4% dintre respondenți cred că se trăia mai bine în comunism, în timp ce 34,7% spun că se trăia mai rău. Cu toate acestea, 80,9% recunosc că în perioada comunistă exista mai puțină libertate, iar doar 9% contrazic această percepție.

Citește și: Călin Georgescu vrea izolaționalismul economic pe modelul Ceaușescu. Străinii, dați afară din țară

Mai bine de 55% dintre cei chestionați cred că regimul comunist a fost, per ansamblu, benefic pentru România, în timp ce 34,5% sunt de părere contrară. Totodată, 68,2% consideră că au suficiente informații pentru a-și forma o opinie clară despre acea perioadă.

Citește și: Călin Georgescu reînvie nostalgia comunismului. Tiktok invadat de filme ce glorifică „Epoca de Aur”

În privința vieții de zi cu zi înainte de 1989, românii spun că mâncarea era mai sănătoasă – 85,1%, oamenii se ajutau mai mult între ei – 80%, siguranța publică era mai mare – 75,1%, statul avea mai multă grijă de cetățeni – 66,4%, potrivit Observatornews.

Sursa foto: Facebook/File de istorie

De asemenea 65,1% susțin în era comunistă era mai puțină corupție, instituțiile funcționau mai bine, deși era opresiv – 58,7%, accesul la educație era mai facil – 49,9% și se producea mai mult decât în prezent – 68,5%, deși acest argument este compet fals, întrucât nu exista ideea de „privatizare”.

Sursa foto: Facebook/File de istorie

De asemenea, 77,2% dintre respondenți cred că România era o țară mai bogată înainte de 1989, iar 73,2% spun că era mai respectată la nivel internațional, deși România, la acele vremuri era o țară închisă, izolată și supusă Moscovei, față țările din vestul Europei.

Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"

Percepțiile despre Ceaușescu și crimele comunismului

Un procent semnificativ, 66,2%, consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, în timp ce 24,1% spun că a fost un lider rău. Totuși, 59,2% dintre români sunt de acord că regimul comunist s-a făcut vinovat de abuzuri și crime, în timp ce aproape un sfert (23,7%) nu împărtășesc această opinie.

Elena și Nicolae Ceaușescu - Foto: Facebook/File de istorie

Peste 96% știu că în comunism se cumpărau alimente pe cartelă, iar 92,1% cunosc faptul că erau interzise călătoriile în străinătate. De asemenea, peste 82% au auzit de torturile și execuțiile din închisorile comuniste, iar 76,1% știu că funcțiile de conducere erau rezervate membrilor de partid.

Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”

Reamintim căîn ultimele 8 luni, de când rusofilul Călin Georgescu a reapărut în spațiul public, el fiind un vechi produs al sistemului comunist de dinainte de 1989, dar și în anii de tranziție de după 1990, mulți români declarau senin în 2024 și 2025 că vor din nou să cumpere alimentele de bază pe cartelă, invocând „risipa alimentară”, deși nimeni nu-i obligă să cumpere mai mult decât consumă.

De unde se informează românii despre comunism

34,8% dintre respondenți au trăit în perioada comunistă, iar 14,2% s-au informat de la rude și de pe rețelele de socializare.

Șocant este faptul că doar 7% au învățat despre comunism la școală, iar 5,4% din cărți sau documentare. Sursele moderne, precum internetul (3,1%), mass-media (2,8%).

Foto: Facebook/File de istorie

Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"

În privința culturii, 73% cred că România și-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, iar 75% spun că filmele din perioada comunistă erau mai bune. 71,8% consideră că muzica românească de atunci era superioară, iar 58% preferă emisiunile de divertisment din trecut.

Totodată, peste 57% dintre români cred că în prezent există partide sau formațiuni politice care promovează mesaje pro-comuniste. În ceea ce privește viitorul, 63,5% consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar doar 27,4% văd un traseu pozitiv.

Cum era de fapt "epoca de aur" - frig, foamete, frică și cozi la orice

Majoritatea alimentelor de bază erau de negăsit în magazine, românii fiind nevoiți să stea ore întregi, indiferent de vreme, la cozi interminabile. De cele mai multe ori te așezai la o coadă fără să știi exact ce se vindea. De multe ori, până îți venea rândul să cumperi un produs banal astăzi, se termina rapid și trebuia să te pui din nou la coadă în speranța că vei prinde data viitoare ceva de pus pe masă.

Alimentele erau raționalizate, chiar și în marile orașe, inclusiv în București, dar, din cauza penuriei de alimente, nici cele din rații nu se găseau.

Sursa foto: Facebook/File de istorie

De exemplu un televizor alb-negru costa în epoca "de aur"  3.000 de lei, unul color - 10.000 de lei, iar o Dacie 1300 de la 70.000 la 85.000 de lei.

Temperaturile din case coborau iarna între 5-12 grade în apartamentele de bloc și în case. Ca să se încălzească, în afară de un palton în plus pe ei, soluția recomandată de Nicolae Ceaușescu, oamenii recurgeau la tot felul de improvizații - reșouri electrice, sobe cu lemne, sobe cu motorină ale căror burlane ornamentau fațadele cenușii ale blocurilor.

Apa caldă era furnizată cu porția, cam două ore ore zilnic, iar adesea la etajele superioare ale blocurilor nu ajungea deloc.

Sursa foto: Facebook/File de istorie

Din ianuarie 1982 a început limitarea distribuirii energiei electrice către populaţie, iar până în 1989 lumina se oprea de câteva ori pe zi, în special seara, fără niciun program şi fără anunţarea prealabilă a consumatorilor.

Benzina, deși raționalizată la 40 de litri pe lună, era foarte greu de găsit. Oamenii stăteau și câte două zile la cozile care se întindeau pe kilometri întregi pentru a-și umple rezervoarele. Mai mult, în ultimii ani ai lui Ceaușescu circulația mașinilor era restricționată duminica - într-una puteau circula doar mașinile cu numere cu șoț, în cealaltă mașinile cu numere fără soț.

Libertatea de exprimare, suprimată total

Dacă astăzi orice poate spune orice despre oricine, în comunism situația era complet diferită. Cetățenii nu aveau voie să critice regimul, să-și exprime liber opiniile, să protesteze, să-și ceară drepturile sau să asculte posturile de radio străine precum Vocea Americii, BBC. Cei care o făceau intrau rapid în vizorul Securității, care îi punea pe oameni sub urmărire și, deseori, le deschidea dosare penale pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”, prevăzută în Codul Penal, la articolul 166. Articolele 155-157 din Codul Penal se refereau la trădare, iar sub incidenţa lor puteau să cadă cei care intrau în orice fel în contact cu cetăţeni străini.

Românii trăiau mereu cu frica că oricând un vecin, rudă sau un simplu trecător pe stradă le-ar putea auzi gândurile exprimate liber și i-ar putea "turna" la miliție. Toată lumea știa atunci că "pereții au urechi" și chiar dacă voiai să te exprimi liber în propria locuință, "elementele rele", căci așa erau numiți cei "răzvrătiți" o făceau în șoaptă, uneori doar în gând.

Represiunea împotriva celor care nu erau de acord cu Partidul Comunist a durat până în 1989, zeci de mii de persoane fiind condamnate la închisoare, uneori pentru simpla vină de a fi spus un banc cu Ceaușescu sau de a fi ascultat radio occidental, la fel ca acum în Coreea de Nord.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te