Proiectul care obligă angajatorii să dea părinților zile libere în cazul închiderii școlilor, amânat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.03.2020 - 11:43

Un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE, votat de Senat și pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, ar obliga toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme decretate”.

SHARE

Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra la votul final din plen, potrivit G4media.

Prevederea s-ar aplica părinților de copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor, potrivit proiectului. El a fost inițiat încă din martie 2019, a trecut de Senat în iulie 2019 și acum este pregătit pentru vot. 

Problema majoră a proiectului este că pune o presiune economică majoră pe companiile private, pentru că le obligă să plătească din bugetul propriu indemnizația pentru aceste zile libere și nu dă posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sau fondul de șomaj, cum sunt platite de obicei aceste concedii.

Adoptarea proiectului de lege ar veni pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, unii părinți nu au soluții rapide pentru a-și lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluția de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilității persoanelor în vârstă la noul virus.

Pe de altă parte, mediul privat – mai ales micii întreprinzători – începe deja să simtă efectele crizei coronavirusului, Consiliul Național al IMM-urilor cerând luni autorităților măsuri de sprijin. Or, o creștere a costurilor prin acoperirea indemnizației pentru zilele libere ar însemna o presiune suplimentară pentru companiile private.

Inițiatorii legii sunt Boboc Valentin Gabriel, Ciuhodaru Tudor (PSD), Avram Constantin, Calotă Florică Ică, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Cucşa Marian-Gheorghe, Cupă Ion, Lovin Dumitru (ALDE).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -