Primarul rasist din Târgu Mureș, care le-ar interzice săracilor să aibă copii, amendat cu 10.000 lei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.01.2020 - 14:00

Primarul din Târgu Mureș, care a scris pe Facebook că le-ar interzice oamenilor săraci să aibă copii și, mai apoi, că „țiganii sunt o problemă serioasă a României”, a fost amendat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

SHARE

CNCD a motivat amenda spunând că „mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparțin unei clase sociale, respectiv unei minorități etnice, constituind un discurs incitator la ură, depășind limitele libertății de exprimare și încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viață intimă, familială și privată) din Constituția României, art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, potrivit unui comunicat remis redacției. 

CNCD atrage atenția că sunt binevenite dezbaterile privind sistemul de asistență socială și protecția copilului, însă „aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie”. 

„Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, mai explică CNCD, în comunicatul remis Newsweek România. 

Citește și: Locuitorii din Târgu Mureș ar vrea referendum pe tema nașterilor cu aprobare de la primărie

Totodată, Consiliul pentru Combaterea Discriminării a atras atenția că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european. „Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților”. 

Amintim că primarul Dorin Florea a scris, pe contul său de Facebook, că dacă un cuplu care nu face dovada unei situații financiare „acceptabile”, unui nivel de educație „minim, stabilit prin lege”, dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile nu poate face un copil și, dacă, totuși, îl concepe, „statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare”. 

Citește și: Tupeul primarului din Târgu Mureș: Mâine-poimâine o să mă cheme la CNCD și pentru ce am zis de urși

Ulterior, Florea a adăugat, într-o declarație pentru Hotnews: „Eu am (la Tg. Mureș - n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (...) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te