Iohannis: „Acest guvern e condus de infractorul Dragnea prin interpuși”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.12.2018 - 13:27
Klaus Iohannis ține guvernul Dăncilă în șah. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de gestiona demisiile miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu, și înlocuirea lor.

SHARE

Klaus Iohannis a avut o reacție foarte dură cu privire la acțiunea Vioricăi Dăncilă. „Se aude că doamna prim-ministru a trimis o sesizare la CCR. Vom vedea ce răspuns va da Curtea, însă nu va rezolva problema. CCR nu are cum să rezolve problema, pentru că nu este constituțională, ci politică, Cele două cauze ale problemei: România nu are prim-ministru, iar PSD arată o totală inabilitate de a face politică de orice fel. Doamna premier mi-a trimis în scris o solicitare de remaniere a guvernului. Apoi, fără să aștepte răspuns, mi-a mai trimis o solicitare, după care mi-a mai trimis hârtii, toate – fără să caute o soluție sau dialog. Doamna premier m-a sunat totuși ieri: m-a întrebat dacă am terminat analiza și când cred că voi da un raspuns. I-am spus politicos că azi și mâine nu. Această doamnă pur și simplu nu înțelege cum funcționează statul”, a declarat Klaus Iohannis.

Președinte a afirmat că Administrația Prezidențială nu este pusă doar să semneze hârtii, ci să rezolve problemele României. „Or, asta se face inclusiv prin colaborare și dialog instituțional. PSD și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică, e foarte grav pentru că e partidul care dă guvernarea. PSD guvernează prost, am subliniat în repetate rânduri. PSD legiferează foarte foarte prost. Nu e o afirmație pe care o fac pentru că nu îmi palce PSD. Am cerut câteva date pentru a vedea calitatea legilor votate de majoritate. În peste 30 am sesizat CCR, pentru că am considerat că legile votate de PSD sunt proaste. În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptate și a declarat actele respective parțial sau integral neconstituționale. Într-un singur an, peste 25 de legi au fost declarate neconstituționale”, a menționat șeful statului. 

Totuși, Klaus Iohannis a menționat că va aștepta decizia CCR pe această speță. „Veți vedea că punctul nostru de vedere e consolidat, corect. Deocamdată nu mai fac nimic în acastă speță până la decizia CCR”, a menționat președintele.

Klaus Iohannis a menționat că guvernul e condus de fapt, prin interpuși, de „infractorul Dragnea”. „Acest guvern e condus de infractorul Dragnea prin interpuși”, a precizat președintele.

____________________________________________

„Azi am sesizat Curtea Constituțională pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu mi-am dorit acest lucru, dar interesul României este mai presus de ambiții personale, jocuri politice sau campanie electorală”, a anunțat Viorica Dăncilă.
Premierul a declarat, anterior, că a vorbit cu președintele pentru a vedea ce se va întâmpla, dar acesta i-a spu că încă mai analizează și nu va lua nicio decizie până săptămâna viitoare. 

„L-am sunat pe domnul preşedinte să văd ce se va întâmpla, dacă va nominaliza cei doi miniştri, având în vedere că suntem în perioada premergătoare preluării Preşedinţiei Consiliului UE. Domnul preşedinte a spus că încă mai analizează. Până săptămâna viitoare nu va nicio decizie. Deci ne vedem obligaţi să facem această sesizare la CCR, pentru că avem o preşedinţie de preluat şi nu este de joacă cu aceste lucruri", a declarat premierul Viorica Dăncilă. „Da, mâine vom sesiza CCR", a precizat aceasta.
Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la o decizie privind numirile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, că analiza este încă în lucru, dar remanierile sunt făcute de ochii lumii, fiind înlocuiţi oameni slabi cu alţii şi mai slabi.

„Soluţia e a PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanţi. Nu am finalizat analiza", a susținut președintee, întrebat care este soluţia pentru a ieşi din impas cabinetul Dăncilă.

Preşedintele i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare şi Lia Olguţa Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dăncilă fiind Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării şi Mircea Drăghici pentru Transporturi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te