Prefectul de Iași îi răspunde Patriahului: Există pericolul infectării în autocare

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.10.2020 - 22:24
Pelerinaj la Iași / a1.ro

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, susţine că nu pune la îndoială priceperea Mitropoliei în respectarea regulilor sanitare în caz de aglomeraţie, însă există pericolul ca pelerinii să se infecteze în mijloacele de transport cu care s-ar deplasa la manifestări.

SHARE

 Marian Grigoraş a scris, vineri seară, pe Facebook că a fost sunat de un prieten din judeţul Vrancea care l-a certat că nu mai poate veni la manifestările religioase de la Iaşi, întrucât autorităţile au interzis credincioşilor din afara Iaşiului să aibă acces la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

"Mi-a povestit că împreună cu 20 de prieteni şi vecini din Vrancea au programat din timp un microbuz de 14 locuri care să îi aducă în Iaşi şi apoi să îi ducă acasă după ce ar fi participat la sărbătoarea religioasă de la Iaşi. Însă, după măsurile luate de autorităţi, tot planul amicului meu şi a grupului său s-a năruit, iar eu, în calitate de prefect, merit să fiu certat. Dojana amicului meu conţine exact situaţia periculoasă pe care autorităţile centrale şi locale, la sfaturile repetate ale epidemiologilor, au decis să le descurajeze: 20 de persoane, microbuz de 14 locuri, drum de sute de kilometri. Înmulţesc în minte acest scenariu cu alte câteva sute, poate mii de situaţii asemănătoare, dacă nu chiar mai improprii. Şi totul în acest context al unei creşteri alarmante de cazuri pozitive cu Covid-19“, afirmă prefectul Iaşiului, Marian Grigoraş.

El a dezvăluit că în municipiul Iaşi rata incidenţei cumulate de infectări cu Covid-19 a urcat la 2.64 la mia de locuitori şi că oraşul se află în pericolul de a intra în carantină.

Patriarhul Daniel face apel la „coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive” şi susţine că interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

„Patriarhia Română îşi exprimă deplina solidaritate cu toţi credincioşii ortodocşi care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum şi cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iaşi”, se arată în mesajul transmis presei vineri seară.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.