Prefectul Capitalei: Scenariul pe care lucrăm este cel de vaccinare. E prioritatea zero

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.05.2021 - 14:12
Prefectul Capitalei, Alin Stoica. Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că prioritatea autorităților în acest moment este vaccinarea, urmând să fie deschise "centre drive through în toate punctele importante ale Capitalei, să acopere întreaga hartă, pe fiecare sector".

SHARE

"Scenariul pe care lucrăm este cel de vaccinare - ca să ştie toată lumea că aceasta este prioritatea zero pentru noi, în momentul de faţă, atât pentru Guvern, cât şi pentru autorităţile locale. (...) Prin creşterea capacităţii înţelegem noi centre drive through care să se deschidă în toate punctele importante ale Capitalei, să acopere întreaga hartă, pe fiecare sector. De asemenea, o campanie de comunicare şi de informare pentru cetăţeni, ca să înţeleagă care sunt beneficiile vaccinării.

În acelaşi timp vom avea evenimente punctuale. Va exista maratonul vaccinării, organizat de CNCAV în următorul weekend, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. De asemenea, vor exista nişte programe pilot, acele spectacole la Teatrul Naţional şi la Opera Română în care vom testa cum anume am putea să redeschidem, cu accesul persoanelor care sunt testate sau vaccinate, în aşa fel încât să vedem care este efectul", a declarat Alin Stoica, luni, la Digi24.

Citește și: De mâine începe vaccinarea anti-COVID cu Johnson&Johnson în cabinetele medicilor de familie | Newsweek Romania

Întrebat când ar putea fi luate noi măsuri de relaxare, prefectul a precizat că, dacă se păstrează actualul ritm de descreștere, în această lună Capitala ar putea ajunge la 1,5 la mie. 

"Nu aş vrea să mă hazardez cu privire la data la care vom ajunge la 1,5. (...) Vedem că pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa şi sperăm să se menţină aşa, atunci putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare", a mai spus Stoica, amintind însă și de "scenarii mai puţin optimiste", menţionând că a existat o "relaxare destul de accentuată în perioada de minivacanţă" şi că efectele ar putea fi resimţite peste două săptămâni.

"De asemenea, există factori externi: noua tulpină indiană, care ar putea să se răspândească - nu ştim încă exact efectele - sau o altă mutaţie care ar putea să apară, aşa cum a fost tulpina britanică şi care a avut efect aici, în România", a spus el.

Citește și: București: 547 de persoane s-au vaccinat în a doua zi de Paște, la centrul drive-through | Newsweek Romania

Prefectul a menţionat că în cazul în care se va ajunge la o rată de infectare de 1,5 la mie, sălile de spectacole şi restaurantele vor putea funcţiona la o capacitate de 50%.

"De asemenea - spectacole de tip drive in sau spectacole în aer liber cu un număr de participanţi de maximum 300. Acestea sunt unele dintre măsurile de relaxare pe care le-am putea vedea la 1,5 la mie. Şi având în vedere că vine vara şi aşteptăm genul acesta de evenimente, de spectacole, coroborat şi cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinaţi, atunci lucrurile ar putea să arate chiar bine", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te