Posibil focar de antrax la Iași: Cadavre de bovine arse şi trei bărbaţi internaţi la Infecţioase

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.07.2023 - 21:57
Antrax, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia

DSVSA Iaşi a demarat o amplă anchetă peste weekend, după ce două persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași cu simptome care indicau infecţia generată de bacteria antrax, existând riscul deschiderii unui focar.

SHARE

În mod concret, vineri, 7 iulie, două persoane au ajuns la unitatea medicală din Iaşi cu simptome care i-au făcut pe medici să se gândească direct la această infectare: unele leziuni cu punct negru la nivelul braţelor, plus o stare generală slăbită.

Posibil focar de antrax la Iași: Cadavre de bovine arse şi trei bărbaţi internaţi la Infecţioase

Cei doi bărbaţi care au ajuns la spital le-au povestit medicilor că au lucrat la gospodăria unui bărbat din localitatea Iepureni, comuna Movileni. L-au ajutat pe proprietar să scape în urmă cu două săptămâni de carcasele de bovine care au murit în condiţii necunoscute. Au fost şapte vaci care au fost parţial incendiate, parţial îngropate, fiindcă şi proprietarul îşi făcea griji să nu fie vorba despre vreo boală care circula între animale.

Ajuns la faţa locului odată cu echipa de control de la DSVSA, proprietarul fermei se simţea la rândul său rău şi avea leziuni la nivelul braţelor, fiind internat de urgenţă, la rândul său, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La nivelul zilei de ieri se aşteptau rezultatele analizelor de laborator care să confirme sau nu infecţia cu antrax, dar cei trei bărbaţi au început deja să primească tratament preventiv, unul dintre ei având nevoie de şi o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unor ţesuturi.

Au fost descoperite opt cadavre arse, îngropate sau descompuse

La faţa locului, DSVSA alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi au demarat o investigaţie pentru a-i găsi pe toţi cei care ar putea fi contaminaţi, care au avut legătură cu acest caz. Duminică, alături de medicul veterinar care activează în comuna Iepureni, a fost efectuată o nouă deplasare pe teren, şi au fost inspectate cele 130 de capete pe care le mai are proprietarul. Echipa a constatat că animalele nu prezintă semne de boală.

La circa 300 de metri de locul unde păştea cireada, într-un ţarc împrejmuit electric, a fost descoperit un cadavru de bovină ars, iar alături un alt cadavru aflat în stare avansată de putrefacţie.

Acolo unde le-a indicat proprietarul, reprezentanţii DSVSA au descoperit, la 1,5 kilometri distanţă, locul unde a dus celelalte cadavre: au fost găsite cranii şi extremităţi de la membrele anterioare, cât şi un cadavru aflat în stare avansată de descompunere. În total, echipa care s-a deplasat pe teren a descoperit rămăşiţele a şapte cadavre, dezgropând şi un al optulea, care a fost îngropat de un alt proprietar, după ce a murit în condiţii neclare.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te