Niveluri excesiv de mari s-au înregistrat la indicii PM 2,5 și PM10, particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
S-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen), potrivit Digi24.
La miezul nopții, senzorul airly.eu din zona Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5.
Luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii, erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 - adică de 189 de micrograme pe metrul cub - față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine.
Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol, arată aerlive.ro.
O tradiție toxică
O posibilă explicație a poluării din București este aprinderea focurilor de Lăsata Secului (Urlălia). În mai multe comune din jurul Capitalei au aprins sute de focuri pentru a marca „ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul din cele patru mari posturi rânduite în Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului).
Primăria comunei Afumați a organizat chiar un moment oficial din această tradiție.
„Focul, asociat în tradiţiile populare cu forţa de purificare şi cu fertilitatea, a luat diferite forme de-a lungul timpului. În comună Afumaţi, în urmă cu câteva zeci de ani focul se făcea într-o cutie mică, legată cu o sârmă şi care era învârtita de participanţi, în timp ce strigau «Olelie, Olelie/De capul lui…să fie!».
Pe parcurs au început să se facă focuri mult mai mari, asemănătoare celor descrise în celelalte zone ale ţării, iar în ultima vreme, din păcate, se constată o deteriorare a obiceiului, în sensul că sunt arse, de cele mai multe ori, cauciucuri, care nu fac decât să polueze mediul înconjurător, iar tinerii care participă au un comportament care lăsa de dorit.
Urmele cauciucurilor arse la Olelie se văd în comună mult timp după eveniment, la colţurile străzilor unde au au avut loc astfel de manifestări rămânând un praf negru, greu de îndepărtat”, arată site-ul primăriei.
Arderi industriale ilegale
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că primele informații arată că gradul crescut de poluare cu particule înregistrat în noaptea de duminică spre luni în București a fost cauzat de incendiul de la Gara de Nord, plus arderi necontrolate de gunoaie și cauciucuri.
„Există suspiciuni de activități industriale care poluează noaptea în București și Ilfov. Vârful poluării a fost în jurul orei 3 dimineața”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.