Polițistă prinsă în flagrant când lua mită. A ascuns 200.000 de euro în sutien. Ținea și evidența

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 12:48
Polițistă prinsă în flagrant când lua mită - Foto: Profimedia Images

O polițistă de frontieră din Vama Petea se află în centrul unui scandal de corupție, fiind acuzată că a primit mită în valoare de peste 200.000 de euro, conform procurorilor.

SHARE

„Aventura șpăgilor” a început la sfârșitul anului 2020, în luna decembrie, când autoritățile de investigare penală din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au demarat o anchetă în legătură cu intrarea în România a unor cetățeni români din țări considerate "zone roșii" sau "zone galbene" în contextul pandemiei COVID-19. 

Polițistă prinsă în flagrant când lua mită

În unele situații, lucrătorii români de poliție de frontieră care au procesat declarațiile prezentate pentru formalitățile de trecere a frontierei de stat au înregistrat în mod fals în aplicațiile informatice ale poliției de frontieră că aceștia provin din alte țări, evitând astfel măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu.

Suma de bani solicitată pentru aceste servicii ilegale varia între 50 și 100 de euro pentru fiecare călător.

Aceasta a ținut evidența sumelor "încasate" lunar în perioada 2018-2021, iar în două luni din 2021 apar înregistrate sume de peste 10.000 de euro pe lună. Acestea au fost luni extrem de productive pentru polițistă. 

Citește și: 12 iunie, ora 16.00 NEWSWEEK IT&C SUMMIT: ”Cum ne schimbă viața noile tehnologii”

De exemplu, pe 24 august 2021, polițista de frontieră a cerut și a primit suma de 200 de euro de la investigatorii sub acoperire pentru a le permite acestora să intre în țară fără a fi supuși măsurilor de carantinare, în absența unui vaccin sau a unui test PCR valabil, încălcându-și atribuțiile de serviciu prin omiterea introducerii acestor informații în bazele de date.

Sute de euro ascunși la sutien

Cu ocazia percheziției corporale efectuate asupra ei, au fost găsite ascunse în sutien suma totală de 350 de euro, formată din bancnote de 10, 20 și 50 de euro, precum și 100 de lire sterline grupate în patru calupuri.

Citește și: 707 miliarde de lei a ajuns datoria publică a României, depăşind 50% din produsul intern brut

Este semnificativ faptul că inculpata își desfășura activitatea de control doar în sensul de intrare în țară începând cu ora 01:30, iar aceste sume de bani, inclusiv cea primită de la investigatorii sub acoperire, au fost primite într-un interval de mai puțin de 4 ore, demonstrând determinarea sa în săvârșirea infracțiunilor.

Polițista de frontieră acuzată de luare de mită și complicitate la fals intelectual și fals informatic și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Cu toate acestea, judecătorii Tribunalului Satu Mare au respins acordul, considerând că soluția propusă nu este suficient de justificată având în vedere gravitatea infracțiunilor și periculozitatea inculpatei. Drept urmare, dosarul a fost trimis înapoi procurorului pentru continuarea urmăririi penale.

În acest moment, polițista coruptă așteaptă să fie judecată și să primească sentința în acest caz. Acuzațiile grave care i se aduc, precum luarea de mită și implicarea în activități ilegale în domeniul poliției de frontieră o pot trimite în spatele gratiilor pentru mulți ani.

Sentința finală va fi stabilită în instanță, iar inculpata va fi supusă procesului judiciar pentru a se decide pedeapsa pentru infracțiunile comise, potrivit PresaSM.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te