PNL vrea să blocheze accesul Huawei la construirea rețelelor 5G

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 06.03.2019 - 13:55
Foto: Guliver/ Getty Images

Cel mai mare partid de opoziție din România va declanșa o anchetă publică referitoare la participarea Huawei la infrastructura critică a țării și va încerca să blocheze această companie să dezvolte rețele 5G, din cauza preocupărilor legate de vulnerabilitățile de securitate.

SHARE

Anunțul a fost făcut de Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, și a fost citat de Reuters.

Agenția de presă punctează că unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupate fiind de faptul că echipamentul său poate fi folosit de statul chinez pentru activități de spionaj cibernetic. Compania chineză a negat în mod repetat acest lucru.

”Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume în țările aliate din Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. Din 2016, România a devenit deosebit de importantă, când SUA au activat un site de scut de 800 de milioane de dolari, înfuriind Rusia”, mai scrie Reuters.

Pavel Popescu a precizat că România trebuie să-și protejeze ”interesele strategice”. ”Există multe suspiciuni în jurul nostru. Este extrem de urgent să blocheze orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză", a spus Popescu.

Huawei activează pe piața românească din 2003. Parlamentarul PNL a explicat că un memorandum de înțelegere, semnat de Guvernul Ponta cu Huawei în 2013, a oferit companiei chineze posibilitatea să participe la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului și proiectele de e-guvernare.

Detalii despre stadiul lucrărilor nu au fost publicate deocamdată.  Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)  nu a răspuns încă unei cereri, din 26 februarie, a Reuters privind stadiul actual al implementării memorandumului cu Huawei.  

Pavel Popescu a precizat că a solicitat Ministerului Comunicațiilor să revizuiască riscul echipamentelor Huawei în rețelele strategice ale României. arătat Reuters o scrisoare oficială trimisă de parlamentul său grupând la ministerul telecomunicațiilor pe 11 februarie, solicitând o revizuire a riscului echipamentelor Huawei în rețelele de stat: "Așteptăm un răspuns pentru a pune în aplicare un plan de acțiune."

Licitații pentru rețeaua 5G 

În cursul acestui an, cel mai probabail în ultimul trimestru, Guvernul va demara primele licitații pentru acordarea de licențe 5G, o afacere estimate la aproximaativ 3 miliarde de euro. La nivel global, Huawei este lider în domeniul telecomunicațiilor, în special grație tehnologiei wireless de generație următoare.

”O rețea care să nu includă echipamente chinezești va fi mai costisitoare. Argumentul nostru suprem este parteneriatul cu America și rolul-cheie al României în arhitectura NATO. Toate instrumentele sunt pe masă, inclusiv implicarea președintelui și evaluarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)", a spus Popescu.

Agenția de presă rusă ”Sputnik” publică știrea sub titlul ”Imixtiune gravă în România – UE și SUA, prin unealta PNL, sabotează un uriaș investitor!”. ”Ar fi cazul ca procurorii să se sesizeze, fiindcă din declarații rezultă că România ar putea pierde sume uriașe din cauza unui demers cu motivații absconse sau <<strategice>>”, scrie oficiosul de propagand[ al Moscovei.

În ediția nr. 45 a revistei ”Newsweek România”, care apare vineri, 8 martie, veți putea citi un amplu articol despre eforturile SUA de a bloca expansiunea Huawei și despre culisele memorandumului semnat în 2013 de Guvernul ponta cu compania chineză.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te