Plutonierii se transformau în ofițeri cu o șpagă de 6.000 de euro încasată de baștanii Jandarmeriei

DE Adrian Costin | Actualizat: 03.01.2022 - 13:45
Colonelul Radu Gabriel Todoran, fost șef al Direcției Resurse Umane din cadrul IGJR, este printre șefii din Jandarmerie trimiși în judecată pentru că ar fi vândut subiectele de la examenele de promovare, cu câte 6.000 de euro Foto botosaneanul.ro

6.000 de euro de persoană era șpaga pe care o încasau câțiva șefi din Jandarmerie pentru a transforma un plutonier în ofițer. Procurorii DNA au arătat că se crease chiar un grup infracțional organizat în Jandarmerie, iar acum dosarul a fost trimis în judecată.

SHARE

Cei 6.000 de euro erau încasați de la fiecare plutonier care dorea să devină ofițer, și reprezentau tariful cu care mai marii din Jandarmerie vindeau subiectele de la examenele de promovare.  

Citește și: Interlopul legionar, care a împușcat un hacker din Bacău, extrădat sub paza armatei franceze

Conform anchetatorilor, la dosar există și stenogramele unor discuții în care, pe lângă subiecte, erau transmise și răspunsurile corecte.

Citește și: Interlopul care a lovit două mașini și a fugărit un bărbat cu un cuțit, prins la frontieră

Circuitul șpăgii a fost pus la punct după ce, la începutul anului trecut, Ministerul de Interne a luat decizia de a face ofițeri din subofițeri printr-un concurs, pentru a diminua criza de personal. În scurt timp, câțiva șefi din Jandarmerie au pus la punct o filieră pentru vânzarea subiectelor. 

Citește și: O judecătoare se iubea cu grefierul în birou, la Curtea de Apel București. Soțul, colonel, o spiona

Procurorii militari ai DNA au descins, la jumătatea lunii aprilie a anului trecut, atât la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei (IGJR) din București cât și la Inspectoratele Județene de Jandarmi de la Girgiu, Vaslui, Iași și Sălaj.

Atunci, în biroul șefului Jandarmeriei Giurgiu ar fi fost găsită suma de 12.000 de euro.

Jandarmii sunt acuzați de constituirea unui de grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu, conform Gândul. 

Ce șefi din Jandarmerie au fost trimiși în judecată

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, la 30 decembrie, pe colonelul Radu Gabriel Todoran, la data comiterii faptelor șef al Direcției Resurse Umane din cadrul IGJR, colonelul Marian Corcodel, fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire a IGJR, colonelul Dănuț Rușanu, actualul inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu, generalul Alin Mastan dar și pe colonelul Valerică Guriță, adjunctul șefului Jandarmeriei Vaslui.

Alături de aceștia au fost trimiși în judecată și plutonierii Silvia Florentina Mezdre, Ionuț Stănică, Gigliola Nicoleta Roșu și Viorel Călin Lefter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te