Plângere penală împotriva universității A.I. Cuza: Au înghesuit câte 4 studenți într-o cameră

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.03.2020 - 16:43

Asociația civică Reset Iași a formulat o plângere penală împotriva șefilor Universității "Alexandru Ioan Cuza" cu privire la comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce mai mulți studenți au fost mutați câte 3-4 în camere pentru a reduce costurile la apă.

SHARE

La mijlocul săptămânii trecute, conducerea executivă a Universității a luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, contrar normelor și recomandărilor epidemiologice.

Universitatea este condusă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a fost reales în această lună pentru un nou mandat de rector de 4 ani.

"Unii dintre studenți au început să dezvolte ușoare simptome (tuse, febra, dureri în gât) care nu se știe sigur daca sunt de răceală sau de COVID-19. Aceștia mai afirma că timp de câteva zile la rand nu li s-a furnizat apa calda și nici căldură," scrie Reset Iași, pe pagina de Facebook.

Asociația a sesizat atât Direcția de Sănătate Publica, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Demersul a venit după ce mai mulți studenți s-au plâns pe rețelele de socializare de condițiile din camere, iar ulterior au contactat autoritățile și Reset Iași.

"Cea mai mare problemă este frigul. Noaptea o petrecem în frig (din cauza asta mă doare și gâtul), mai ales eu, că stau lângă geam. De asemenea, este și curent, din cauza căruia mă doare foarte tare capul. Altă problemă ar fi că stam în cameră 4 persoane, ne putem infecta foarte ușor, dacă e cazul ca cineva dintre noi să se infecteze.

Femeile de serviciu le-au aruncat mâncarea colegilor mei din frigider. Colegii mei ies foarte des afară și nu stiu dacă este într-adevăr întotdeauna necesar," scrie unul dintre studenți, potrivit plângerii penale.

"Mi s-a răspuns că ordinele sunt venite de sus"

Un alt student spune că a fost mutat din camera să fară să i se dea explicații și că s-a plâns la administrația căminului.

"Mi s-a răspuns că ordinele sunt venite de mai sus și să nu facem pretenții, căci la alte universități pe studenți i-au trimis acasă și că astea sunt regulile și ordinele de mai sus. Ajuns în cameră, o dată că eram 4 oameni, doi la mână, căldura se dă cu porția și foarte puțin și apa caldă în asemenea condiții." spune tânărul.

Demersul Reset Iași vine după ce, săptămână trecuta, Liga Studenților (LS IAȘI) susținea că exista un "pericol epidemiologic iminent" la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, unde, la solicitarea conducerii, studenții ramași în cămine au fost mutați în camere de mai multe persoane, desi unii se aflau în auto-izolare.

Organizația solicită de urgență ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce o cameră personală și să se asigure în permanență apă caldă. LS Iași susține că recomandările Direcției de Sănătate Publica Iași ar fi fost ignorate de conducerea UAIC, pentru "a face economie" cu cheltuielile de întreținere a căminelor, "generând astfel o bomba epidemiologica cu ceas".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te