Picturi de Victor Brauner, lucrări de Andy Warhol și fotografii ale lui Brâncuși, la licitație

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.06.2020 - 16:39
Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde - Victor Brauner

Pictura „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în proprietate privată în România, aparținând perioadei suprarealiste românești,

SHARE

În vara anului 1929, pictorul Victor Brauner se afla în gazdă la Geo Bogza, pe Valea Doftanei, în Buștenari. Bogza se mutase acolo în 1926, împreună cu fratele său Ovidiu, cu care înființase o fabrică de sifoane, din veniturile căreia trăiau (pe sifoane erau imprimate iniţialele fraților Gheorghe și Ovidiu – G.O. Bogza – ceea ce îi sugerează lui Bogza această formulă de nume de autor).

Pictura „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în proprietate privată în România, aparținând perioadei suprarealiste românești, ce a durat până în 1930. Pictorul a emigrat în acel an la Paris - unde s-a consacrat repede drept unul dintre cei mai importanți suprarealiști europeni. Prețul de pornire în licitație este de 90.000 euro, iar estimarea de piață este de 100.000-200.000 euro. Capodopera iese la vânzare prin licitație săptămâna viitoare, joi 25 iunie, laolaltă cu încă 30 de lucrări de Victor Brauner, realizate în diverse tehnici, de la acuarelă la afiș, la colaj și la gravură, în cadrul uneia dintre cele mai valoroase colecții private de avangardă românească formate - și încă rămase - în România.

 Victor Brauner și Ilarie Voronca

Lucrările semnate de Victor Brauner, pictorul suprarealist, originar din Piatra-Neamț, nelipsite din marile colecții muzeale de artă de avangardă, sunt achiziționate pe piața internațională de artă cu valori record, de sute de mii de euro.

Victor Brauner este pictorul român (necontemporan) ce atinge în străinătate cele mai înalte valori de tranzacționare. Astfel, lucrarea "Cazul straniu al domnului K", a fost adjudecată la Paris în 2003 pentru 700.000 de euro, ori pictura "Ultra-albastru biosensibil" a fost adjudecată în 2008, tot la Paris cu 550.040 de euro.   

Fotografie înfățișându-l pe Constantin Brâncuși în vizită la familia Gerota, la Săftica, provine din colecția criticului de artă Barbu Brezianu

Între cele aproximativ 300 de piese din Licitația unei Colecții de Avangardă se regăsesc și fotografii de epocă ale lui Brâncuși, din colecția criticului de artă Barbu Brezianu sau apariții fotografice inedite ale artistului Jean-Michel Basquiat, lucrări semnate de Andy Warhol, afișele originale ale unor turnee Rolling Stones sau Beatles, dar și instantanee ale altor evenimente istorice și personalități celebre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te