Pianista Ioana Maria Lupașcu a pierdut lupta cu cancerul la numai 45 de ani. Doliu în muzică

DE Alexandra Lupascu | 31.08.2023 - 16:38
Pianista Ioana Maria Lupașcu a pierdut lupta cu cancerul la numai 45 de ani. Doliu în muzică Foto: facebook

După o luptă grea cu boala necruțătoare, pianista Ioana Maria Lupașcu, angajată a Filarmonicii din Ploiești, a murit joi dimineață, la vârsta de 45 de ani. Artista era internată la Institutul Oncologic din București.

SHARE

După o luptă grea cu boala necruțătoare, pianista Ioana Maria Lupașcu, angajată a Filarmonicii din Ploiești, a murit joi dimineață, la vârsta de 45 de ani. Artista era internată la Institutul Oncologic din București.

Vestea a fost confirmată de colegii săi pe pagina de Facebook. 

"Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupascu, a plecat dintre noi, conform observatornews.ro

Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții.

Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București. Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase. Sincere condoleanțe!"a anunțat Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiești.

A avut un palmares bogat 

Nascuta la Braila in 1977, intr-o veche familie de medici, Ioana Maria Lupascu se desparte de traditia familiei si incepe studiul pianului la varsta de patru ani, urmandu-si vocatia artistica. In acest sens isi desavarseste pregatirea in domeniul muzical la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si mai apoi  la Universitatea de Arte George Enescu din Iasi, unde isi obtine si licenta.

Intre 2001 si 2005 , Ioana Maria Lupascu a fost studenta marelui pianist Lazar Berman la Accademia Europea di Musica, Italia, sub indrumarea caruia isi perfectioneaza tehnica interpretativa si isi defineste stilul personal in abordarea diverselor partituri.

Castigatoare, finalista sau laureata a numeroase concursuri din Romania, Grecia si Turcia, Ioana Maria Lupascu, a devenit rapid o prezenta constanta pe scenele din Italia, Romania, Elvetia, Croatia, Slovacia, Lituania, Belgia, Turcia si Spania, remarcandu-se prin virtuozitatea deosebita si sensibilitatea dovedita in momentele lente ale opusurilor pe care le interpreteaza, acestea fiind atat din repertoriul clasico-romantic cat si din sfera muzicii contemporane.

Citeşte şi: Maruca Cantacuzino, înșelată de soț cu sora ei. De dorul lui George Enescu, își toarnă acid pe față

Revenita in Romania in 2005, Ioana Maria Lupascu devine in 2007 solista a Filarmonicii Paul Constantinescu, continuand sa colaboreze in paralel cu cele mai importante orchestre simfonice din tara si sa sustina recitaluri si concerte in Italia la invitatia diverselor institutii de cultura dar si a asociatiilor romanilor din peninsula.

Avand  preocupari si in sfera jurnalismului cultural, Ioana Maria Lupascu a inceput din 2011 o interesanta si frumoasa colaborare cu actrita Daniela Nane in cadrul mai multor spectacole de muzica si poezie, alte aparitii ale pianistei producandu-se alaturi de dansatorul spaniol Lucas Molina sau contratenorul Cezar Ouatu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te