Patru membri ai unui grup de traficanți de droguri au fost prinși, duminică, de procurorii DIICOT, în timpul unei descinderi într-o cabană din Bihor, pe care suspecții au închiriat-o în afara unor zone locuite pentru a extrage cocaină din cafea pe cale chimică.
Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina
Citește și: VIDEO Bodyguardul român care a împușcat trei colegi și doi polițiști va fi eutanasiat în Spania
Cei patru interlopi fac parte dintr-un grup care a adus în țară, la începutul lunii iulie, 6 kilograme de cocaină, cu ajutorul unor cărăuși columbieni.
Filiera columbiană
"Pe 1 iulie 2022, doi columbieni, însoțiți de membri români ai grupului, au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaină. Drogurile au fost introduse ”pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către inculpații cetăţeni columbieni.
Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant
Cei doi inculpați de cetățenie columbiană au avut, pe lângă rolul de cărăuși ai drogurilor, și pe acela de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, au detaliat specialiștii DIICOT.
Citește și: Cum a ucis românca Diana cu „respirația diavolului" un campion irlandez la dans pentru a-i lua banii
În perioada 30 iunie – 6 iulie, membrii grupului au efectuat demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare pentru operațiunile de extracție a drogurilor, respectiv cumpărarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție.
Citește și: Un tirist român și-a dat întânire cu "Îngerul Dulce" care a venit cu prietenul și l-a electrocutat
Laborator pentru extragerea cocainei din cafea măcinată
Anchetatorii au avut informații că, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, inculpații au închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor.
Proprietarii închiriau cabana situată într-o zonă retrasă prin anunţuri postate pe site-urile de publicitate şi au fost sunaţi de orădean, săptămâna trecută, care s-a arătat interesat să o ia pentru o săptămână, pentru o mică vacanţă cu încă trei amici.
Proprietarul le-a lăsat cheia în ușă, miercuri, după ce le-a pregătit cabana, iar a doua zi, orădeanul l-a chemat să-i plătească întreaga sumă aferentă sejurului, lăudând aerul curat şi promiţând că se vor întoarce.
Supravegheaţi cu drona
Grupul nu a fost, după cum se vede, interesat de frumuseţile zonei. Bărbații au făcut o singură plimbare, după sosire, iar apoi s-au închis în casă, unde au transformat bucătăria într-un mic laborator.
Aveau pregătite butoaie mari de plastic şi bidoane cu substanţe chimice – acetonă, benzină - cu care să extragă cocaina din cafeaua măcinată care, după cum spun procurorii, a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene cu o cursă aeriană.
Atât că, potrivit surselor Bihoreanul, întreaga operaţiune era deja sub observaţia procurorilor şi poliţiştilor Antidrog, cu sprijinul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale, care i-au urmărit şi supravegheat atât în drum spre cabană, cât şi în timpul şederii lor acolo. Pentru că zona este greu accesibilă fără să fii depistat, cabana a fost filată îndeaproape cu o dronă, după cum susţin localnicii care au observat aparatul.
Procurorii DIICOT au obținut un mandat de percheziție imobiliară și, pe 10 iulie, au descins împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog în cabana închiriată de grupare. ”Patru dintre inculpați au fost surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică și fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei”, au precizat procurorii DIICOT.
În urma percheziției domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite și ridicate un calup presat de 1 kilogram care conține procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât și un amestec de cocaina și cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și 10 pungi de cafea sigilate. ”Menționăm faptul că valoarea de piață a cocainei depistate cu ocazia activităților este de aproximativ 200.000 euro”, au transmis anchetatorii.
Procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore, a cinci inculpați, doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian.