Parlamentarii aprobă cumpărarea a 32 de avioane F-35 în valoare de 6 miliarde $. A fost unanimitate

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2023 - 20:38
România cumpără 32 de avioane F-35 în valoare de 124.000.000 - Foto: Profimedia Images

Parlamentarii aprobă cumpărarea a 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde $. A fost unanimitate în comisiile parlamentare.

SHARE

România cumpără 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde $. A fost majoritate.

Alfred Simonis a anunțat:

„Solicitare din partea Ministerului Apărării privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35.

Vă propun să transmitem această solicitare către Comisiile pentru apărare din cele două Camere pentru întocmirea documentaţiei necesare.

Dacă e cineva împotrivă?

Nu”.

România se dotează cu 32 de avioane F-35. Ar mai putea lua încă 16

Prin Hotărârea C.S.A.T. nr. S-57 din 11.04.2023, s-a dat undă verde pentru dezvoltarea capacității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, pentru a asigura securitatea națională conform Strategiei de Apărare și Strategiei Militare ale României, precum și pentru a susține misiunile Armatei României.

Această capacitate va fi îndeplinită prin echiparea cu avioane F-35 în două etape: Faza 1 (2 escadrile - 32 de avioane) și Faza 2 (1 escadrilă - 16 avioane).

În acest context, se solicită aprobarea Parlamentului pentru demararea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției celor 32 de avioane F-35, în cadrul programului de dotare cu avioane multirol de generația a V-a, F-35, prin intermediul programului de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Prima etapă a programului de înzestrare va începe în 2023 și va include achiziționarea a 32 de avioane F-35, inclusiv motoare, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor și muniții aer-aer și aer-sol, în valoare estimată de 6,5 miliarde USD. Cantitățile exacte de echipamente, în afară de aeronave, vor fi stabilite după demararea procedurii de atribuire a contractului respectiv.

Conform art. 51 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea contractantă trebuie să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție în cazul în care valoarea estimată a acestuia, fără TVA, depășește echivalentul în lei a 100.000.000 Euro.

Se precizează că acest program de înzestrare este detaliat în Memorandumul cu tema "Solicitarea Ministerului Apărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente achiziției a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare ,,Avion multirol de generația a V-a, F-35", prin intermediul programului de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS), nr. A-4620 din 12.06.2023, aprobat de Prim-ministrul României, domnul Ion-Marcel Ciolacu.", conform documentului transmis de Ministerul Apărării către Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te