Prejudiciu de 7.000.000 € din cauza unor remorchere. Parchetul European investighează achiziția lor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.03.2024 - 13:54
Parchetul European investighează în România achiziția unor remorchere Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Parchetul European a anunțat că face 12 percheziții, în România, în cadrul unui dosar privind achiziția unor remorchere pentru Administrația Navală Delta Dunării de Jos și Autoritatea Navală Română. Prețul acestora este de 7 milioane de euro.

SHARE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) conduce 12 percheziții în cadrul unei anchete împotriva unor funcționari ai Administrației Fluvială a Dunării de Jos Galați – AFDJ) și Autoritatea Navală Română (ANR).

 În discuție este o presupusă fraudă legată de achiziționarea a două remorchere – bărci puternice folosite pentru remorcarea ambarcațiunilor și a navelor mai mari – pentru Delta Dunării de Jos.

Parchetul European investighează în România achiziția unor remorchere. Prejudiciu de 7.000.000 €

Trei percheziții au avut loc în această dimineață în trei instituții publice  –  una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la locuințele funcționarilor publici care lucrează pentru acele instituții, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcționarii publici ai AFDJ Galați, în calitatea lor de reprezentanți ai acesteia, au obținut finanțare UE din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere polivalente. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, pentru o valoare totală de 35 144 000 RON (aproximativ 7 milioane EUR), se arată în comunicatul Parchetului.

Citește și: 18 imobile din București, sechestrate de Parchetul European. 14 conturi, înghețate. Ale cui sunt?

Se pretinde că funcționarii publici au depus documente inexacte în vederea finanțării proiectului. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime. 

Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procesul de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant. 

În urma finalizării contractului cu firma furnizor, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut inițial în caietul de sarcini și contractul de cumpărare. 

Citește și: Parchetul European, percheziții masive în România într-un dosar de fraudă de trei milioane de euro

Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcațiuni inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita prin rezervoarele pline ale sectorului fluvial Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR. 

Perchezițiile domiciliare în desfășurare, destinate strângerii probelor, mobilizează zeci de polițiști din: Structura de Sprijin EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalității Organizației Galați, Serviciul Județean Anticorupție Constanța din cadrul General Anticorupție. Direcția (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Inspectoratul Județean de Poliție SAS-(Inspectoratul de Poliție al Judetului Galați-SAS) și Jandarmeria Română – Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați).

Citește și: Parchetul European a deschis sute de dosare într-un an în România. 1,87 miliarde de euro prejudiciu

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te