Oraș de lângă Capitală, îngropat în gunoi, în pragul Crăciunului. Firma de salubrizare, în faliment

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.12.2023 - 18:28
Oraș de lângă Capitală, îngropat în gunoi în pragul Crăciunului. Firma de salubrizare, în faliment - Foto: Facebook/ Colaj

Oraș de lângă Capitală, îngropat în gunoi în pragul Crăciunului. Locuitorii sunt de-a dreptul scandalizați de faptul că sunt nevoiți să suporte de ani de zile noroiul în care se scaldă, în special noile cartiere din Bragadiru, iar acum gunoiul neridicat devine o nouă problemă.

SHARE

Cu numai două săptămâni înaintea sărbătorilor de iarnă, mii de locuitori din orașul Bragadiru, aflat la marginea Capitalei, trăiesc un adevărat coșmar în noile cartiere construite într-un haos urbanistic de neînțeles, unde străzile care erau asfaltate sunt acum sparte și pline de noroi, iar cele care nu erau asflatate se prezintă într-o stare și mai jalnică.

Oraș de lângă Capitală, îngropat în gunoi în pragul Crăciunului. Firma de salubrizare, în faliment

Acum, locuitorii cu nervii întinși la maximum din cauza indolenței Primăriei Bragadiru, se confruntă cu o nouă problemă.

Aceștia se plâng că sunt îngropați în gunoaie după ce firma de salubritate SC SALSERV ECOSISTEM SRL care operează în acest oraș nu a mai ridicat gunoiul de zile întregi, pentru că mașinile de salubritate au fost blocate la groapa de gunoi ECOSUD VIDRA, din cauza datoriilor neplătite.

Totodată, venirea iernii aduce în prim plan o nouă problemă. Dezăpezirea străzilor - care pot deveni adevărate capcane pentru pietoni, dar și pentru șoferi întrucât zăpada poate acoperi cu ușurință șanțurile și gropile săpate și neacoperite în urma lucrărilor la sistemul public de canalizare.

Deși nemulțimirile locatarilor sunt exprimate în mod public de ani de zile prin toate canalele disponibile, înclusiv prin plângeri la Primărie, dar nimeni nu face nimic. Mai mult, potrivit consilierului local Teodora Desagă, chiar reprezentanții Primăriei Bragadiru au admis în cadrul sedințelor din Consiliul Local că operatorul de salubritate este depășit de situație, după ce orașul a cunoscut o dezvoltare foarte accelerată în ultimi ani, însă de fiecare dată Primăria a „închis ochii” și a acordat noi „șanse” firmei în detrimentul locatarilor plătitori de taxe și impozite.

„Am cerut Primarului sa faca demersuri urgente:

1. Solicitarea unui punct de vedere de la ADIGIDI cu perspectiva de timp de așteptare pana la incheierea contractului cu noul operator la nivel de județ,

2. Solicitatea unui punct de vedere de la ANRSC privind contractarea temporara a unui alt operator pentru a fi de acord ca se poate aplica procedura de urgenta,

3. Rezilierea contractului pe motiv de incapacitate de îndeplinire a obligațiilor din contractul nr. 9080/01.06.2010 de catre operator,

4. Demararea procedurii de urgenta-negociere fara publicarea prealabila a anunțului, prin transmiterea de invitații tuturor firmelor care operează pe zona de sud a tarii, în vederea încheierii unui contract pe perioada limitata conform art. 104 lit. C) din Legea 98/2016.

Având în vedere că activitatea de deszăpezire și combatere a poleiului este parte integrantă din contractul 9080/01.06.2010, am solicitat sa ne comunice cum este pregătit operatorul sa faca fata fenomenelor meteorologice de iarna și care este planul de intervenție al primariei. Am atras atenția ca azi dimineață treptele pasarelelor pietonale erau înghețate și stațiile de transport necurățate.

Este foarte important ca strazile sa nu fie acoperite de zăpadă sau apa, căci șanțurile și canalele ramase în urma lucrărilor nefinalizate ne pun în pericol pe strazi!”, se arată într-o postare a consilierei PMP din Bragadiru Teodora Desagă.

„Noi înotăm în noroaie, gunoiul nu îl ridică... este groaznic”

„Am avut ghinionul ca edilii noștri să facă contracte paguboase cu Salservul, cu cei de la Apă și canal, unde toată vara săpat și au lăsat străzile sparte și acum în plină iarna avem gropi și noroi!”, spune un locuitor dintr-un cartier din Bragadiru.

„Ar trebui să ne unim și să mergem cât mai mulți la o ședință cu primarul. Noi înotăm în noroaie, gunoiul nu îl ridică... este groaznic!”, spune o locatară din Bragadiru.

„Putem să mergem să ducem tomberoanele în fața sediului Salserv, care este în incinta Primăriei Bragadiru…doi iepuri dintr o lovitura…”, spune un alt locatar nemulțumit.

„Ar fi bine să facem o ședință cu primarul . Când a candidat a scos oameni sa strângă gunoiul de pe câmp. Acum nu mai are inițiativă în nimic. Ne rupem mașinile în toate hârtoapele”, spune un alt locatar din Bragadiru.

Firma de salubritate din Bragadiru și-a cerut falimentul

Firma de salubritate SC SALSERV ECOSISTEM SRL, care în anul 2022 raporta datorii de 27.745.943 lei la o cifră de afaceri de 25.796.554 lei potrivit Listefirme.ro, și-a cerut și-a cerut falimentul din cauza datoriilor, iar instanta a încuviințat pe data de 07.12.2023 începerea procedurii prin decizia în dosarul nr. 36094/3/2023, potrivit portal-justitie.ro.

Citiți întreaga decizie AICI

Reacția primarului orașului Bragadiru

„Am invitat la discuții reprezentantul legal al S.C. Salserv Ecosistem S.R.L., operatorul de salubrizare care nu-și respectă obligațiile contractuale, în vederea remedierii în cel mai scurt timp a situației de pe raza orașului Bragadiru. Lipsa de viziune și incapacitatea de a anticipa consecințele pe termen lung necesită acțiuni imediate și drastice.

Această situație nu mai poate fi tolerată, deoarece afectează grav calitatea vieții și reprezintă un risc pentru sănătatea publică, în acest sens, am inițiat procedurile legale și administrative ce vor debloca situația creată de operatorul de salubrizare.

Un serviciu de salubritate deficitar într-un oraș în plină dezvoltare, reprezintă o problemă care nu mai poate fi ignorată, motiv pentru care vom analiza oportunitatea derulării pe viitor a contractului de concesiune a serviciului public de salubrizare a orașului Bragadiru.

Vă asigur că vom depune toate diligentele pentru a depăși aceste momente dificile, contez pe susținerea dumneavoastră, deoarece doar împreună vom reuși”, se arată într-o postare pe Facebook a primarului orașului Bragadiru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te