ORDA i-a dat 300.000 de lei lui Bogdan Chireac pentru 12 consultări făcute online pe ZOOM

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.11.2022 - 15:25
ORADA a „spart” aproape 300.000 de lei cu DC NEWS pe niște consultări făcute online pe ZOOM

Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) a plătit aproape 300.000 de lei din bani publici uneia din firmele de casă a lui Bogdan Chirieac pentru 13 consultări efectuate pe ZOOM.

SHARE

ORDA derulează în perioada 2020-2022 un proiect pe fonduri europene eORDA – simplificarea procedurilor adminstrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe.

Valoarea acestuia este de 14,2 milioane lei (2,9 milioane Euro) din care cheltuielile nerambursabile sunt de 11,9 milioane lei, diferența de 2,26 milioane lei fiind din surse proprii.

Din acești bani o sumă de aproape 60.000 de euro a fost acordată, printr-o procedură netransparentă, unei companii controlate de controversatul analist Bogdan Chirieac.

Pentru ce s-au „scurs” aproape 300.000 de lei?

Într-un răspuns în exclusivitate pentru Newsweek România, reprezentanții ORDA au explicat pe ce au plătit lui Chirieac 60.000 de euro.

ORDA ne-a transmis că "SC DCNEWS MEDIA GROUP SRL a asigurat suportul logistic și tehnic pentru desfășurarea unui număr de 13 workshop-uri/consultări în mediul online pe platforma online Zoom. Consultările au avut loc în perioada 29 septembrie – 31 octombrie 2022".

Citește și: Război mafiot în oligarhia rusă. Miliardarii se ucid între ei pentru bani. Victime: neveste, copii

Practic, timp de o lună de zile "SC DCNEWS MEDIA GROUP SRL" și ORDA au discutat online de 13 ori cum să identifice dificultățile în aplicarea legislației, definirea unui standard de gestiune a informațiilor aferente drepturilor de autor și conexe și analiza oportunității de desemnare colector comun/colector unic.

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu a precizat cu exactitate cine a participat la aceste consultări, rezumându-se să transmită că aceste consultări „au avut ca audiență organismele de gestiune colectivă, asociațiile utilizatorilor, și utilizatorii majori din fiecare domeniu de utilizare supus consultărilor".

Citește și: Generalul Ben Hodges: Eventualul succesor al lui Vladimir Putin va fi mult mai rău

Întrebați ce alte activități au rămas de desfășurat de SC DCNEWS MEDIA GROUP SRL în cadrul proiectului „eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe”, reprezentanții instituției au răspuns că ar mai fi de realizat servicii de organizare a unei conferințe pentru 100 de persoane, format fizic/hibrid/online, la care vor participa organismele de gestiune colectivă, utilizatorii și asociațiile din toate domeniile, funcționari publici din cadrul ORDA, reprezentanți ai altor instituții guvernamentale (MAI, INS), dar și reprezentanți din presă, în funcție de condițiile de la data conferinței și o campanie de informare a stakeholderilor cu privire la utilizarea platformei".

Reprezentanții ORDA au precizat că acest contract a fost încheiat prin procedură simplificată.

Companiile lui Chirieac, conectate la banii publici acordați de autorități controlate de PSD și PNL

Companiile lui Bogdan Chirieac sunt abonate la banii publici acordați de autorități controlate de PSD, dar și de PNL.

Practic, firmele acestuia au primit în ultimii doi ani sute de mii de lei de la Consiliul Județean Ilfov, condus de liberalul Hubert Thuma, primarul PSD al sectorului 4, Daniel Băluță, primarul PSD al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, sau companiile din subordinea primarului PSD al sectorului 3, Robert Negoiță.

ORDA a fost în centrul mai multor scandaluri în anii trecuți legate fie de drepturile de autor pentru muzica online pe care unele site-uri o distribuiau, fie legată de intenția ca împreună cu un ONG privat să taxeze suplimentar majoritatea muzeelor și galeriilor de artă. Acest din urmă subiect fusese dezvăluit de o anchetă Newsweek România.

ORDA era de acord cu inițiativa VISARTA, o societate care încearcă să obțină un monopol în ceea ce privește colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, prin care se propunea o metodologie care taxează cu sume între 70 și 100 de lei orice tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te