Zhao Lijian a evocat această ipoteză joi seara, reluând astfel teoriile conspirației care circulă pe internet. La începutul crizei, directorul Centrului chinez de control și prevenție a bolilor a declarat că noul coronavirus a apărut într-o piață din orașul Wuhan.
În postarea sa de pe Twitter, Zhao Lijian a publicat o înregistrare video a directorului Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), Robert Redfield, care raporta în fața Congresului că unii americani despre care se credea că au decedat din cauza gripei sezoniere prezentau noul coronavirus.
„CDC prins în flagrant delict. Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câte persoane au fost infectate?", a scris Zhao.
„Este posibil ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Statele Unite trebuie să fie transparente! Și trebuie să publice toate datele! Statele Unite ne datorează o explicație", a acuzat el.
Hua Chunying, șeful lui Zhao, care conduce Departamentul de Informații al Ministerului de Externe al Chinei, a postat pe Twitter același video cu Redfield, subliniind că este „absolut greșit și inadecvat să se spună despre acest coronavirus că este chinezesc”.
În porțiunea de video, Redfield nu spune când au murit cei la care face referință sau în ce interval de timp s-au produs îmbolnăvirile, cei doi oficiali chinezi vrând să valideze astfel o teorie a conspirației în creștere, ce spune că noul coronavirus nu are originea în provincia Hubei din China.
Ceea ce susțin în prezent oficialii chinezi contrazice constatările experților chinezi în epidemiologie, care au publicat că virusul a pornit de la liliecii din piața de animale din Wuhan.
Însă, la câtva timp după ce s-a publicat în presa chineză originea virusului, nu s-a mai insistat pe această ipoteză, în schimb, o parte a social media din China și câțiva oficiali au lansat o campanie concertată pentru a pune la îndoială originea noului coronavirus, mergând mai departe prin a sugera că soldații americani l-au dus în China.
La 27 februarie, renumitul expert chinez în boli infecțioase, Zhong Nanshan, veteran al luptei împotriva epidemiei SARS (2002-2003) - apărută tot în China - punea la îndoială proveniența coronavirusului.
„Infecția a fost detectată pentru prima dată în China, dar este posibil ca virusul să nu fi avut originea în China", a spus Zhong la o conferință de presă.
Zhao Lijian a început „ofensiva” împotriva SUA la 4 martie, când, vorbind în calitatea sa oficială la o conferință de presă de la Beijing, la 4 martie, acesta a spus reporterilor că „încă nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la originea virusului, oamenii de știință continuând să caute proveniența”.
Ambasadorul Chinei în Africa de Sud, Lin Songtian, a luat pe Twitter pe 8 martie pentru a spune că, deși prima epidemie a fost înregistrată în China, aceasta nu a însemnat că virusul „provine din China”.
Toate aceste comentarii au avut loc pe Twitter, pe care doar guvernanții chinezi au voie să-l foosească în războiul vorbelor tocmai pentru a răspândi această teorie a conspirației.
Pentru poporul chinez, platforma este interzisă, ca și Facebook, Instagram și o serie de alte site-uri importante de socializare occidentale.
Nu este o coincidență că media socială chineză - sursa de știri pentru majoritatea populației - s-a pliat pe această teorie a conspirației într-un moment în care imaginea Partidului Comunist și a liderului său Xi Jinping era atacată de informații că oficialii chinezi au ascuns primele informații despre epidemie, lăsând loc speculației că virusul ar fi fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan, unde se studiază agenți patogeni periculoși.
Există un asemenea laborator în Wuhan. Imediat ce senatorul Tom Cotton (R-Ark.) a făcut referire luna trecută, pe Fox News, la acest laborator, teoria conspirației a explodat în China.
Pe conturile Weibo, foarte influente, precum „Beijing Things”, a circulat un clip de televiziune din Taiwan, în care un farmacolog specula că Statele Unite sunt la originea contagiunii, în sensul că virusul era o armă biologică adusă de militari americani sub acoperire în timpul unei călătorii la Wuhan în octombrie!
Potrivit acestei teorii, delegația americană la Jocurile Mondiale militare, o competiție care a avut loc în octombrie în Wuhan, ar fi putut aduce virusul în China.
Autoritățile chineze sunt și ele acuzate că au încercat să ascundă informațiile despre epidemie la debutul său. Astfel, poliția din Wuhan a anchetat primii doctori care au lansat semnalul de alarmă încă din decembrie.
Acum, practic, se avansează o altă dată de debut a virusului, dar tot fără dovezi. Primele cazuri au fost raportate oficial de China la 31 decembrie 2019.
Specialiștii chinezi au mers cu ancheta epidemiologică până la începutul lunii decembrie, când unele cazuri de gripă sezonieră s-au dovedit a fi fost provocate de noul coronavirus. Apoi nu s-a mai publicat nimic din anchetă.
Când toate țările cereau secvențe ale structurii virusului, China întârzia să le trimită, optând pentru a le trimite la început doar Rusiei.
În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ales intenționat pentru boala Covid-19 un nume care nu menționează nicio țară, Washingtonul folosește în mod regulat termeni care menționează originea chineză a coronavirusului.
Secretarul american de Stat Mike Pompeo îl numește astfel „virusul Wuhan", o expresie denunțată de ministerul chinez al Afacerilor Externe.