VIDEO O fetiță și mama ei, ucise în Krivoi Rog. Alți 4 morți și 75 de răniți după atacul rușilor

DE Remus Cernea | Actualizat: 01.08.2023 - 17:41

După alarmele care au sunat în Krivoi Rog și în alte regiuni ale Ucrainei în dimineața zilei de luni, 31 iulie 2023, au urmat atacurile cu rachete rusești asupra unor zone civile. Am auzit cele două explozii și am mers la locul în care rușii au lovit un bloc de locuințe.

SHARE

Autoritățile ne-au prezentat pe parcursul zilei bilanțul victimelor, iar acesta a crescut la 6 morți și 75 de răniți, unii într-o stare critică.

O fetiță și mama ei, ucise în Krivoi Rog

O fetiță de doar 10 ani împreună cu mama ei de 45 se numără printre cei uciși de racheta rusească în blocul de locuințe surprins în imaginile ce însoțesc acest articol. Un bărbat a fost ucis de o rachetă care a lovit o clădire civilă aflată la câțiva kilometri distanță de locul unde am filmat.

Citește și: Cea mai mare catedrală din Odesa, bombardată de ruși, a fost ctitorită de un român

Autoritățile, salvatorii, pompierii, ambulanțele au sosit imediat la fața locului și au trecut la ajutorarea celor afectați. În fața unei școli situate vis-a-vis, unde geamurile au fost complet sparte, au fost instalate corturi ale unor organizații umanitare, printre care Crucea Roșie, World Central Kitchen și ADRA, dar și Națiunile Unite (UNHCR) care au adus mâncare și apă.

Citește și: VIDEO Ce spune o româncă din Cernăuți despre război, Putin și românii din Ucraina

De asemenea, locuitorii din zonă au fost invitați să prezinte reprezentanților autorităților detalii despre distrugerile produse asupra apartamentelor lor. Imediat au fost aduse placaje de lemn care să înlocuiască ferestrele sparte la clădirile de pe o rază de câteva sute de metri. 

În jurul blocului lovit nu se află alte clădiri ori obiective militare. Atacul se înscrie în lungul șir de lovituri asupra unor ținte civile cu scopul de a teroriza populația și de a diminua rezistența ucrainenilor. 

Nu am văzut însă niciun semn că spiritul dârz al acestora s-ar diminua în vreun fel. Dimpotrivă, revolta lor asupra actelor barbare ale rușilor, repulsia față de atitudinea lui Putin și dorința ucrainenilor de a lupta mai departe până la victorie se mențin la cote înalte.

Am văzut și opinia că atacul asupra Krivoi Rog, care este orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, ar fi un răspuns brutal al rușilor față de atacul cu drone de duminică asupra Moscovei.

Citește și: VIDEO Românca viceguvernator al Regiunii Cernăuți: Nu trebuie să dăm încă o satisfacție rușilor

E posibil ca o astfel de ipoteză să reprezinte o parte a explicației, însă în același timp, genul acesta de bombardamente asupra civililor reprezintă o constantă a acțiunilor rusești de la începutul invaziei pe scară largă în 24 februarie 2022. Krivoi Rog a fost atacat de multe ori, rușii ucigând locuitori ai orașului și lovind cu rachete inclusiv barajul de aici, dar fără a reuși să îl distrugă complet. 

Însă alimentarea cu apă are mult de suferit, fiind adesea întreruptă sau la un debit scăzut. Apa de la robinet are o ușoară nuanță colorată, semn că sistemul de filtrare este, de asemenea, serios avariat. 

Pe parcursul zilei de luni, multe alte zone ale Ucrainei au fost lovite, fiind anunțat un bilanț total de 12 morți și 104 răniți în rândul civililor, la nivelul întregii țări.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te