Nicușor Dan vrea să îmbunătățească STB, ca mai apoi să mărească tariful

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 16.03.2021 - 00:27
Nicușor Dan a anunțat că Adrian Criț este noul director al STB/FOTO: Facebook

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, că Adrian Criţ este noul director al Societăţii de Transport Bucureşti, iar tot luni şi-a început activitatea noul Consiliul de administraţie al STB.

SHARE

„Începând de azi este în funcţie noul Consiliu de Administraţie şi noul director al STB, o să începem săptămâna asta negocierea între Primărie, ADI şi STB pentru contractul de delegare pe 10 ani, sper, şi în acest contract de delegare vreau să introducem şi sancţiuni şi bonificaţii pentru respectarea acestui orar (al mijloacelor de transport în comun - n.r.). Deci bucureştenii au fost mult timp văduviţi de un transport public curat şi eficient, vreau ca nivelul de satisfacţie faţă de acest serviciu să crească şi, în momentul în care nivelul de satisfacţie va creşte, în mod transparent cu bucureştenii vom putea discuta de modificări de tarife. Asta e viziunea mea în momentul ăsta. (...) Noul director al STB este domnul Criţ, Adrian Criţ", a declarat edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Citește și: Topul VIP-urilor din bilanțul DNA. Condamnații de la vârful statului. Bilanț șocant: sute de corupți

El a estimat că Bucureştiul ar putea avea parte de noi tramvaie în vara anului viitor. În opinia sa, în cazul în care "fosta administraţie nu s-ar fi încăpăţânat să dea în mod nelegal contractul firmei din Turcia", bucureştenii ar fi putut beneficia deja de noile mijloace de transport în comun.

Nicușor Dan: Adrian Criț, noul director al STB

"Pe achiziţia de tramvaie am făcut nişte paşi înainte, aici avem banii, avem fondurile europene, avem contract semnat pe fondurile europene, avem contract de cofinanţare semnat cu BCR. Problema este că, din vina fostei administraţii, contractul nu s-a semnat în 2019, când ar fi trebuit, s-a atribuit acelei firme turceşti, ştiţi bine toată povestea, a fost un litigiu la CNSC, după aceea la Curtea de Apel Bucureşti, administraţia a pierdut timpul şi preţurile au sărit. Au fost două clarificări pe care Astra Arad le-a solicitat ANAP-ului pentru posibilitatea de modificare a contractului de achiziţie. Suntem în curs cu o a treia clarificare şi, în măsura în care ANAP-ul ne dă undă verde, sunt destul de optimist că vom putea semna contractul cu Astra. Dacă fosta administraţie nu s-ar fi încăpăţânat să dea în mod nelegal contractul firmei din Turcia, în momentul ăsta am fi avut tramvaie noi în Bucureşti, care ar fi început să circule. Aşa probabil că o să le avem în vara anului viitor", a susţinut Nicuşor Dan.

Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro

Subvenţia propusă în acest an pentru transportul în comun este de 800 de milioane de lei, iar pentru termie de 950 de milioane de lei.

Subvenție de 800 de milioane de lei pentru transportul în comun

"Subvenţia la termie este prevăzută a fi 1,15 miliarde, din care 200 de milioane datorie şi 950 de milioane subvenţie efectivă pe 2021. Subvenţia pentru transport propusă este de 150 de milioane, încă o datorie, plus 800 de milioane pentru 2021. Aici reducerile substanţiale ale acestei subvenţii vor veni din optimizarea rutelor, pentru că nu a existat de fapt în ultimii ani un control efectiv a câţi oameni circulă, pe ce interval de timp şi pe ce rută. Sunt rute care sunt supraaglomerate la anumite ore, sunt ore din zi la care autobuzele merg goale prin oraş, deci aici este foarte mult de lucru şi pe optimizarea acestor rute şi în oraş şi în afara oraşului putem să reducem din subvenţie", a explicat primarul general, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te