Nadia are pensie de 16.000 lei/lună. La recalculare a avut parte de o surpriză neplăcută

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.09.2024 - 17:53
Nadia are pensie de 16.000 lei/lună - Foto: INQUAM Photos/Bogdan Buda
Nadia are pensie de 16.000 lei/lună - Foto: INQUAM Photos/Bogdan Buda

Nadia are pensie de 16.000 lei/lună. „Zeița de la Montreal” încasează acești bani pentru rezultatele deosebite pe care le-a avut de-a lungul carierei sale de excepție. Dar recalcularea pensiilor decisă de guvern i-a adus o surpriză neplăcută.

SHARE

Nadia are pensie de 16.000 lei/lună. Recalcularea pensiilor a adus o mărire a acestora - mai mică sau mai mare - pentru circa 4 milioane de pensionari din României. În schimb, „zeița de la Montreal” nu se numără printre aceștia.

Nadia are pensie de 16.000 lei/lună. La recalculare a avut parte de o surpriză neplăcută

Nadia Comăneci este, propabil, cea mai cunoscută personalitate românească la nivel mondial, ea făcând istorie la doar 14 ani, la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, unde a obținut prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii.

Considerată de mulți drept cea mai bună gimnastă din toate timpurile, ea a participat la doar două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 1976 și 1980, ea retrâgându-se din activitate chiar după cea din 1980, de la Moscova.

Dar cele două participări au fost suficiente pentru ca marea campioană să cucerească nu mai puțin de 5 medalii de aur, 3 de argint și1 de bronz.

De asemenea, în formidabila sa carieră, Nadia a mai cîștigat 2 medalii de aur și 2 de argint, la Campionatele Mondiale, dar și 9 titluri europene.

Citește și: Nadia Comăneci, reacție fermă după ce Ana Bărbosu a pierdut medalia de bronz după finala la sol

Conform legii în vigoare, fiecare dintre aceste performanțe a fost recompensată cu o sumă care, adunată, s-a transformat într-o pensie - de fapt, rentă viageră - de 16.635 de lei.

Pensia lunară a Nadiei Comăneci este de peste zece ori mai mare decât a lui Ilie Năstase, care, cu gradul de general-maior în retragere, cu două stele, primea, în 2023, doar 1.435 de lei lunar. 

„Nu am fost răsplătit (n.r. - pentru că a fost primul lider din istoria ATP), nu am primit nici măcar felicitări. Eu am fost răsplătit cu o pensie de militar de 1.435 de lei pe lună. Asta este răsplata pe care eu o primesc in fiecare lună”, a declarat Nasty pentru Agerpres.

Acum, în urma recalculărilor pensiilor decisă de guvern, Nadia Comăneci, ajunsă la 62 de ani, intră în categoria celor care nu vor primi nimic în plus la suma pe care o încasa deja. De ce? 

Din cauza statutului special pe care-l au pensiile, rentele viagere pentru sportivi, pe care noua lege le-a exclus din recalcularea generală a pensiilor

Citește și: Recunoașteți personajul? Fetița a cucerit aurul la Jocurile Olimpice cu nota 10. E mândria României

„Rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă, emisă la sfârșitul anului trecut, conform digisport.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te