FOTO Cum s-a văzut moțiunea de cenzură de lângă Palatul Parlamentului. Cine a cerut bani

DE Teo Ungureanu | Actualizat: 28.06.2018 - 15:56

Moțiunea de cenzură propusă de PNL și USR a strâns în fața Palatului Parlamentului peste 3.500 de protestatari. Deși, în Parlament, nu a fost îndeplinit numărul de voturi necesare, în stradă oamenii sunt hotărâți să continue seria protestelor până la demiterea Guvernului.

SHARE

Miercuri a fost votată în Parlament moțiunea de cenzură depusă pe 20 iunie de Partidul Național Liberal și susținută de Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Salvați România. Pentru că Uniunea Democrată Maghiară din România a anunțat că va absenta de la vot, iar social-democrații nu au votat, moțiunea nu a reușit să îndeplinească numărul de voturi necesare, 233, votând pentru demiterea Guvernului Dăncilă doar 166 parlamentari.

În timp de în Palatul Parlamentului se citea moțiunea, de cealaltă parte a zidurilor, în Parcul Izvor, aproximativ 3.500 de oameni s-au strâns, la protestul anunțat pentru ora 12.00, pentru a cere demisia Guvernului Dăncilă. Pregătiți cu umbrele și pelerine de ploaie, persoane de toate vârstele au venit chiar și cu o oră mai devreme. Au fost împărțite banderole albe, astfel încât, majoritatea protestatarilor au purtat pe braț însemnul #fărăpenali.



Dacă între ora 11 și ora 12, grupuri mici de protestatari vorbeau despre educație, nepoți și copii plecați să studieze în afară, rata șomajului, bunul simț, infrastructură, idei antreprenoriale sau Anul Centenarului, după prânz, toată lumea a început să strige bine-cunoscutele scandări: „Demisia!”, „România, trezește-te!”, „Jos Guvernul” sau „DNA să vină să vă ia!”.  „UDMR – Magyar PSD” a fost mesajul din fața Parlamentului pentru Uniunea Democrată Maghiară din România, care a ales să nu voteze moțiunea de cenzură și să părăsească sala.

Citește și: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a eșuat



La ora 12, anunțată oficial, intrarea din Izvor era deja neîncăpătoare pentru cei prezenți. Pe aleile parcului și-au făcut loc inclusiv membri și simpatizanți ai PNL veniți din mai multe județe ale țării. Unul dintre liberalii din Curtea de Argeș a declarat: „Am auzit că aici angajații au primit liber. Noi nu avem nevoie, mulți dintre noi suntem antreprenori locali, dar au mai fost și care și-au luat liber ca să vină”. Aceștia au venit organizați și pregătiți cu bannere și eșarfe cu însemnele partidelor, dar au ales să poarte și simbolul protestului – banderola albă.

Citește și: UDMR îl susține pe Dragnea: parlamentarii maghiari nu votează moțiunea



“Unde se dau bani pentru protest”

La protest și-a făcut apariția și premierul Viorica Dăncilă. Ediția cartonată, evident, sub formă de pancartă în mărime naturală. A avut de transmis aceleași mesaje care au făcut-o populară în rândul internauților „Make a photo” și „He...He...”. Cei din piață au ridicat pancarte inscripționate cu mesaje precum „Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie!” sau „Ați venit la putere manipulând poporul! Singura voastră reușită: ne-ați distrus viitorul!” și i-au acuzat pe guvernanți că au furat viitorul copiilor și al țării.




Pierduți în Parcul Izvor, câțiva cetățeni au încurcat protestul și s-au îndreptat către colțul în care USR strângea semnături pentru petiția “Fără penali în funcții publice”, întrebând cât de poate de serios de unde pot ridica banii pentru prezență. După acest mic incident, au fost făcute precizări clare cu privire la faptul că prezența la protest nu e remunerată sub nicio formă.

Deși unele companii și firme private au declarat că le vor oferi o zi liberă celor care doresc să vină la protest, au existat numeroși corporatiști veniți de la birourile din zonă care au ales să se alăture mulțimii în pauza de masă de la serviciu. 

Tot în pauză, de această dată din plen, au venit în fața Parlamentului și deputații USR pentru a fi alături de oameni. Dan Barna și Nicușor Dan au petrecut minute bune în mulțime, vorbind cu protestatarii. Pe Clotilde Armand, oamenii au putut-o auzi spunându în mod repetat „Binele învinge întotdeauna”.  În fața Casei Poporului a venit și Ludovic Orban pentru a le mulțumi celor prezenți. „Le mulțumim că sunt aici să susțină un demers benefic pentru România, să punem punct acestui guvern care ne face de râs, care duce țara într-o direcție greșită și care face parte dintr-un sistem de putere autocratic, condus de Liviu Dragnea.”

Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu, Florin Bădiță, fondator al comunității Corupția Ucide, actori ai teatrelor bucureștene precum Monica Davidescu, Marius Manole, Ada Galeș, Lia Bugnar sau Mihai Călin s-au aflat astăzi printre protestatarii care au peste patru ore în fața Palatului Parlementului.


Actorii la protest. Foto Tudor Pop


Lupta cu corupția, pe înțelesul unui copil

Câțiva protestatari au încercat să intre în clădirea Parlamentului și să asiste la votul din plen al moțiunii de cenzură, însă accesul le-a fost interzis pe motiv că nu mai sunt locuri. Acest fapt nu a dus decât la înfurierea celor prezenți, iar urările „de bine” s-au dus către jandarmii veniți să asigure ordinea, fiind strigat în repetate rânduri „Jandarmeria apără hoția!”.

În mulțime, bunica unui copil care nu înțelegea motivele pentru care oamenii își doresc ca actualul Guvernul să demisioneze, îi spunea:

- Acum, părinții tăi au grijă de tine, înțelegi? Dar când o să crești, ei nu vor mai putea ca toată viața ta să aibă grijă și tu o să intri într-o lume de hoți și de proști, în care tu degeaba înveți pentru că ei te vor da la o parte. Vor avea și ei copiii lor. De-asta contează să fim aici. Te dau la o parte, deși tu ești mai bun ca ei.”

- Bunico, nu înțeleg de ce contează atât de mult? Ei nu ne omoară, de exemplu.

- Fii atent! Tu, la școală, acum poate nu simți. Dar când vei ajunge, nu știu, la serviciu, te vor da la o parte, deși tu ești bun și îl vor pune pe ăla care este PSD-ist sau copilul cuiva din PSD. Și ăla va avea salariul mai mare doar pentru că e PSD-ist. 

Bunicul intervine și îi explică nepotului:

-Uite, acolo scrie: Corupția ucide! Înseamnă că mai mulți oameni au avut de suferit din cauza corupției și și-au pierdut viața pentru că unor oameni corupți nu le-a păsat. Deci, s-ar putea să ne și omoare prin nepăsare la un moment dat.”


———-

Fotografii de Teo Ungureanu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te