VIDEO A început dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva ministrului Energiei (UPDATE)

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2022 - 16:37
Moțiunea de cenzură împotriva ministrului Energiei, dezbătută luni în Parlament/FOTO: Faceboook/Virgil Popescu

Luni, se dezbate în Parlament moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. USR îl acuză pe ministru că „periclitează în fiecare zi securitatea energetică a României”.

SHARE

UPDATE: Camera Deputaţilor a început, luni, şedinţa în care se dezbate moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres. 

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Daniel Suciu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 166 deputaţi din totalul de 330.

Textul moţiunii simple a fost prezentat de deputatul USR Radu-Dinel Miruţă.

Mai jos, replica lui Virgil Popescu: 

 

---

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută luni în plen, urmând să fie supusă votului miercuri. USR îl acuză pe ministrul Popescu că „periclitează" în fiecare zi securitatea energetică a României.

USR a depus marţea trecută moţiunea simplă intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României".

Potrivit USR, ministrul Popescu "periclitează" în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie.

Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit "şansa" să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani".

"Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe 'săptămâna viitoare' decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR", se afirmă în moţiune, potrivit Agerpres.

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Totodată, USR califică drept "un dezastru" gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume "uriaşe", iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii "proaste" luate de ministrul Virgil Popescu.

Citește și: George Simion, tot mai izolat: respins de suveraniștii europeni, Patriarhie și Academia Română

"Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde", mai susţin semnatarii moţiunii simple.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te