Comisia Iordache a început să modifice și Codul Penal

DE Teo Ungureanu | Actualizat: 28.06.2018 - 19:34
Foto: Inquam Photos / George Calin

Comisia specială pentru modificarea legilor justiției, condusă de Florin Iordache, dezbate în aceste momente modificările codului penal. Mai multe amendamente au fost votate și adoptate deja. Printre cele mai importante modificări se numără și redefinirea abuzului în serviciu.

SHARE

Update: Comisia a abrogat literele d) şi g) din articolul 112 indice 1 din Codul penal, în sensul că pentru spălarea banilor sau constituirea unui grup infracţional nu se mai dispune confiscarea extinsă. 

Un alt amendament adoptat de Comisia Iordache, la propunerea Forumului Judecătorilor, prevede că se oferă circumstanţe atenuante dacă este acoperit integral prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei.  

Florin Iordache a declarat că există peste 30 de amendamente cu privire la modificarea articolului din Codul penal privind abuzul în serviciu. „Am ajuns la 270 (articolul – n.r.). O serie de amendamente preluate fie de la CSM, fie de la asociaţiile profesionale, fie au fost modificări în concordanţă cu deciziile Curţii. Vom continua luni, la ora 10.30, până atunci aşteptăm observaţii, propuneri, fie că vor veni de la colegii noştri, fie că vor veni de la Ministerul Justiţiei”, a declarat Florin Iordache.

_________________________

Update: Comisia specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache a decis, joi, în modificările adoptate la Codul Penal, că fostul soţ este membru de familie.

Astfel, la articolul 177, prin membu de familie se înţelege soţul sau fostul soţ sau persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, potrivit News.ro

În forma actuală, prin membru de familie, potrivit Codului penal, se înţelege soţ sau persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc.

________________________

Articolul 39 din Codul Penal, deja adoptat, prevede că, dacă au fost stabilite mai multe pedepse și numai cu închisoare, se aplică doar pedeapsa cea mai mare și cu un spor adăugat de maximum trei ani. „Îi gratificați pe infractori, adică primesc maximum un spor de 3 ani”, a spus deputatul USR, Stelian Ion. 

În privința celor care sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității, dacă acest lucru nu este posibil, ei trebuie să dovedească printr-un certificat medico-legal. 

Mai mult, Comisia a decis ca pentru pedepse mai mici de zece ani, eliberarea condiționată să devină posibilă după executarea a jumătate din pedeapsă, nu după două treimi, ca în prezent, iar pentru condamnaţii care au împlinit 60 de ani, liberarea se dispune după executarea a doar unei treimi din durata pedepsei. 

Comisia specială, condusă de Florin Iordache, a adoptat în mai puțin de o oră numeroase amendamente. Potrivit News.ro, dacă de la săvârșirea faptei până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, legea mai favorabilă în integralitate se va aplica, neputându-se combina prevederi din legi succesive. 

Articolul 297 definește infracțiunea de abuz în serviciu și este unul dintre cele mai așteptate. Florin Iordache a declarat în luna mai că articolul va fi dezbătut ultimul, susținând ideea de a nu fi stabilit un prag valoric. Parlamentarii au cerut scăderea pedepselor maxime de la șapte la trei ani și stabilirea unui prag de 200.000 de lei prejudiciu până la care o persoană nu mai poate fi incrimnată pentru abuz în serviciu. 

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a propus un prag de 200.000 de euro pentru prejudiciu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te