Mircea Geoană: România, un membru respectat și influent al NATO la 20 de ani de la aderare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.04.2024 - 13:31
Mircea Geoană: România, un membru respectat și influent al NATO la 20 de ani de la aderare - Foto: Profimedia images

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, subliniază importanța și rolul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la ceremonia arborării drapelului român la sediul NATO în 2004.

SHARE

România se bucură de respect şi de influenţă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, iar vocea ei este ascultată, este o voce care contează, afirmă secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

Mircea Geoană: România, un membru respectat și influent al NATO la 20 de ani de la aderare

Pe 2 aprilie acest an se împlinesc 20 de ani de la ceremonia arborării drapelului român la sediul NATO în 2004, care a urmat aderării oficiale a României la organizaţie prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, la 29 martie.

"Acum 20 de ani, ca ministru de externe al României, am avut imensa onoare să particip la ridicarea drapelului ţării mele ca nou membru al Alianţei Nord-Atlantice", afirmă Geoană în videoclipul de aproape două minute, un montaj de imagini recente cu înaltul oficial al NATO şi de imagini mai vechi de la ceremonia de acum 20 de ani.

"Momentul aderării noastre la NATO poate fi considerat un moment comparabil cu cel al Marii Uniri. A reprezentat momentul revenirii noastre în Occident, a deschis uşa către aderarea la Uniunea Europeană şi visul înaintaşilor noştri de a vedea ţara noastră unită, sigură, independentă, revenind în matca noastră occidentală, se îndeplinea", adaugă Geoană.

Citește și: 20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit

El menţionează că România sărbătoreşte acest moment, la distanţă de o generaţie, într-un context geopolitic nefavorabil, "cu tensiune în Orientul Mijlociu, cu tensiuni la nivel global, cu multe multe provocări.

Dar România este astăzi sigură, în cadrul celei mai puternice alianţe din istoria umanităţii".

De asemenea, Mircea Geoană apreciază că la NATO "chiar şi poziţia pe care o ocup eu la vârful Alianţei arată că aici România se bucură de respect, de influenţă".

Citește și: România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda

"Vocea noastră este ascultată, este o voce care contează, şi sunt convins că şi cei care vor veni după mine, şi cei care vor veni după noi ca generaţii, vor continua să ducă mai departe cu mândrie, cu respect, cu determinare, cu ambiţie, steagul românesc aici, la sediul NATO din Bruxelles", afirmă secretarul general adjunct al NATO în încheierea mesajului său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te