Oameni revoltați după ce ministrul Agriculturii a văzut scăderi de preț la alimente cu 50%. „Basme!”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.08.2023 - 18:50
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu - Foto: Facebook / Florin Barbu
Ministrul Agriculturii spune că au scăzut cu 50% prețurile la alimente. Realitatea de la raft e alta - Foto: Facebook / Florin Barbu
Ministrul Agriculturii spune că au scăzut cu 50% prețurile la alimente. Realitatea de la raft e alta - Foto: Facebook / Florin Barbu
Ministrul Agriculturii spune că au scăzut cu 50% prețurile la alimente. Realitatea de la raft e alta - Foto: Facebook / Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că au scăzut cu 50% prețurile la alimente, dar realitatea de la raft e alta. Oamenii nu au observat nicio schimbare la prețurile din magazine, astăzi, în prima zi de la reducerile promise de stat.

SHARE

Ministrul Agriculturii spune că au scăzut cu 50% prețurile la alimente, dar realitatea de la raft e alta. Oamenii nu au observat nicio schimbare la prețurile din magazine, astăzi, în prima zi de la reducerile promise de stat.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu anunță costuri mai mici la alimente.

„Este 1 august și prețurile la 14 alimente care fac parte din coșul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, așa cum ne-am asumat!

Măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenția statului în economie și, timp de o lună, au desființat-o fără nicio bază, văd astăzi că au greșit!

Conform INS, inflația pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea prețurilor la alimentele de bază înseamnă o creștere reală a puterii de cumpărare a românilor!

Această măsură utilă va contribui și la reducerea inflației a cărei creștere a fost influențată de prețurile la energie și alimente.

Citeşte şi: SURSE Coaliția pregătește o creștere a TVA de la 5 la 9%. Microîntreprinderile, mai dur impozitate

Le mulțumesc tuturor pentru susținere, le mulțumesc reprezentanților lanțurilor de supermarket-uri și procesatorilor alături de care am lucrat la acest proiect, care astăzi a devenit o promisiune onorată a PSD și un sprijin real pentru români”, scria ministrul Florin Barbu.

Unde-i reducerea de 50%?

Bineînțeles că reacțiile nu au întârziat să apară din partea oamenilor care spun că astăzi prețurile din magazine nu erau schimbate cu mult.

„Unde se găsesc aceste prețuri, chiar sunt curios, eu nu le-am văzut nici la piețe, nici în magazine ! Sau se poate beneficia de aceste prețuri pe baza carnetului de partid, ca la cantina Parlamentului?

Așa se întâmplă când îți face altcineva cumpărăturile!
Și s-ar putea să mai apară o altă problemă, vor fi băgați în faliment producătorii români, dar asta oricum nu contează!”, a scris un cetățean.

„Nu se vede ieftinirea promisa!  Poate mergeti si dumneavoastra prin magazine, prin piete. Poate vedeti realitatea...”, a mai comentat o persoană.

„Să fim serioși... Tocmai am fost la cumpărături... Acestea sunt basme cu scăderea prețurilor”, a mai scris o altă persoană.

Haos în piața alimentară

Unii distribuitori şi retaileri se plâng de faptul că nu ştiu cum vor aplica legea. Aşa că de astăzi, fiecare reduce preţul după cum îl taie capul.

Cert este că nimeni nu e dispus să renunţe la profit.

Citeşte şi: Surse: Coaliția pregătește impozite pe venit pentru IT-iști și taxe pentru firme. Măsurile fiscale

Un kilogram de mălai care acum costă 5.4 lei ar urma să coste, de la 1 august, 4.9 lei. Reduceri, aşadar, nu foarte mari de preţuri.

De câteva zeci de bani sau de câţiva lei. Vom vedea scăderi ceva mai consistente pentru produsele mai scumpe. Un kilogram de telemea care acum costă 38 de lei ar urma să coste 35.5 lei.

10 ouă care acum costă 11.5 lei vor avea preţul de 9.9 lei. O pâine de 2.9 lei va ajunge la 2.4 lei, iar un litru de ulei care acum are preţul de 5.9 lei va ajunge la 5.6 lei, potrivit unui post TV.

Comercianţii se plâng deja de pierderi. Şi spun că e posibil ca unele produse să dispară de la raft. 

Iar dacă unele alimente se ieftinesc, altele ar putea să se scumpească.

Guvernul ia în calcul să crească TVA-ul la tot: de la mâncare la locuinţe. Ar menţine taxa pe valoare adăugată la 5% doar la cărţi şi manuale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te